“Maradona” – Čovek koji je fudbalsku loptu pretvorio u poeziju, pobunu, revoluciju

0

„Čovek koji je uzeo običnu fudbalsku loptu i pretvorio je u pobunu, u revolucionarni pokret koji nam poručuje da se borimo uzdignute glave za svoja prava. Rame uz rame sa slabijima.“

“Maradona” - Čovek koji je fudbalsku loptu pretvorio u poeziju, pobunu, revoluciju

Prikaz stripa “Dijego Armando Maradona” autora Paola Kastaldija u izdanju Makonda

Autor Paolo Kastaldi nam u stripu o Maradoni iz 2012. godine donosi priču o legendarnom fudbaleru ispričanu na drugačiji način. Akcenat je svakako na Maradoni i njegovim uspesima, ali isto toliko priču pratimo kroz prizmu i stanovnika grada Napulja i njihovu reakciju na Maradonu. maradona

Strip počinje sa Maradoninim čuvenim golom u dresu Argentine u meču protiv Engleske na Svetskom prventsvu u Meksiku (nije ‘Božija ruka’ već onaj lepši). U ovom solo prodoru Maradona je imao 11 dodira sa loptom u 10 sekundi, čime je totalno izbacio fudbalere Engleske iz igre i postigao, prema mnogima, najlepši gol u istoriji fudbala. Tako je i Kastaldijeva priča podeljena u 11 činova.

Priča se odvija u vremenski skokovima počevši Dijegovim dolaskom u Napulj, na stadion Sao Paolo, koji je bio preplavljen građanima Napulja, koji su od tog momenta počeli da kuju Maradonu u simbola neke njihove revolucije. Napulj je grad koji pati od siromaštva, marginalizacije, kapitalističke ekslopatacije, rasizma i raznih bolesti. Upravo zato su mnogi Maradonini podvizi prikazani kroz oči običnih ljudi, uveličavajuči tako ono što je radio i dokazujući istovremeno šta je Maradona značio za grad Napulj. Ovo nije tipična biografska priča jer se Kastaldi dotiče i drugih, istorijskih, političkih i društvenih aspekata koji su usko povezani sa Maradoninim boravkom i uspehom u Napulju.

Npr. čuveni, istorijski trijumf Napolija nad Juventusom (Juventus je bio klub bogataša, za koji je navijala elita sa severa, dok je Napoli bio klub sirotinje sa juga i Juventus je redovno odnosio pobede u duelima ovih klubova), koji se desio 9. novembra 1986. godine prikazan je kroz oči običnog radnika čuvene fabrike Eternit iz Kazale Monferata (najveća fabrika cementa/azbesta u Evropi nekada), koji je podlegao posledicama rada sa azbestom i od toga smrtno oboleo.

Pročitajte: Konan: Ksutal grad sumraka – Subićeva oda najvećem od svih varvara

Maradona je u Napoliju imao prednost što je među ljudima koji ga podsećaju na mesto odakle je i sam potekao. Simbolistička vrednost koju Maradona ima u Napulju prikazana je kroz priču o revijalnoj, humanitarnoj utakmici koju je Maradona trebalo da odigra na niskobudžetnom stadionu protiv lokalnog amaterskog kluba sa periferije. Uprkos protivljenju predsednika kluba da Maradona odigra tu utakmicu uz upozorenje da klub neće platiti Maradonino osiguranje za taj događaj, Maradona se striktno suprotstavlja predsedniku, rešen da održi obećanje i bude uz građane Napulja. Osiguranje za tu utakmicu je Maradona na kraju platio iz svog džepa i odigrao tu utakmicu. Ovu priču pratimo kroz prizmu mladog amaterskog fudbalera koji je na toj utakmici predviđen da čuva Maradonu, uz njegovu sveopštu fascinaciju Dijegom.

Pored ovih, ličnih primera, Kastaldi kao veliki obožavalac Maradone daje stripu atmosferu dubokog, ličnog omaža legendi. U pitanju je više odavanje počasti kroz niz panela i ličnih zaključaka, nego što je puki biografski strip koji barata samo činjenicama. On vešto preskače ili tek nagoveštava sve ono što je provokativno i skandalozno u Maradoninom životu, ostavljajući samo besprekorno, idealizovano sećanje.

Kastaldijev crtež je jednostavan, postiže ekspresivnost i pokretljivost. Česte ‘škrabotine’ čine da nekad više izgleda kao skica nego finalni crtež, ali to je samo estetski izbor autora. Najviše preovladavaju razne nijanse crne i sive, uz upotrebu nebo plave boje kojom obeležava samo likove iz čijeg ugla posmatramo trenutnu priču. 

“Dijego Armando Maradona” je strip jednog odraslog čoveka, koji je uspeo da iskrenošću deteta prikaže svoju ljubav i divljenje prema legendarnom fudbaleru. U pojedinim navratima uspeo je da mu skine oreol i približi ga nama, običnom svetu i to je Kastaldijev najveći uspeh u ovom stripu.

Strip “Dijego Armando Maradona” je za domaće tržište objavila izdavačka kuća Makondo tokom 2022. godine u formatu 165x235mm, u mekom povezu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x