“Propovednik 6: Rat na suncu”: Jedan sasvim apokaliptičan dan na vrelom pustinjskom pesku..

0

Sve do 34. epizode Propovednika, serijal se mogao ocecniti kao blago, do srenje agresivan, sa umerenom dozom nasilja, a razlog za to možemo pronaći u tome što je priča veoma kompleksna i komplikovana, pa je bilo potrebno razraditi mnoge segmente dok ne dođemo do opšteg krkljanca.

rat na suncu stripblog

Prikaz stripa “Propovednik 6: Rat na suncu” Garta Enisa, Stiva Dilona i Pitera Snejbjerga u izdanju Darkwooda

Taj krkljanac je započeo sa 34. epizodom, kada su svetac ubica i propovednik Džesi Kaster odlučili da se suprostave vojsci fanatika spremnih da po svaku cenu sačuvaju Hristovu lozu. Organizacija “Gral” sa svojim kurcoglavim (mada do tada još to nije bio zapravo, ali sam oblik ćele podsećao je od samog početka na glavić) predvodnikom, izvela je vojsku, zloupotrebljavajući naoružanje kojim je raspolagala, na jednog čoveka i jedno neuništivo božanstvo. Razmere rata u pustinji, na užarenom pesku od popodnevnog sunca bile su katastrofalne, tolika količina oružja, a na kraju čak i onog za masovno uništenje, pouzrokovala je smrt nebrojano mnogo žrtava. 

Pročitajte: “Propovednik – Južnjačka tuga”: Izdaja prijatelja ostavlja trajne ožiljke…

Gart Enis, Stiv Dilon i Piter Snejbjerg, zajedno sa koloristima Pamelom Rembo i Grantom Golišom tokom sedam epozoda, od 34-40. napravili su onaj jedan momenat u serijalima koji nam nagoveštava da će to biti vrhunac, ali zapravo kada se prašina slegne po mrtvim telima, shvatimo da smo samo zagrebali površinu ledenog brega i da santa leda tek treba da se odvoji od svog matičnog ledenog kontinenta. 

rat na suncu stripblog

Nakon rata na suncu, kako je i naslov šeste integralne knjige Propovednika sa epizodama iz spomenutog redosleda originalno objavljenih 1997. godine (1998. je objavljen integral), vidimo mnogo nesreće. Džesi Kaster je nesta, fizički uništeni vođa “Grala” her Star je upao u zamku pustinjkih ljudoždera, a Kasidi je konačno pronašao put do Tulip i njenog slomljenog srca, naravno na prevaru. Jedino pozitivno u celoj priči jeste to što čitalac ima uvid u rastući uspeh Čmarfejsove muzičke karijere.

rat na suncu stripblog

Ova velika priča morala je doživeti konačni sukob mnogo pre konačnog kraja i to u Dolini spomenika kako bi sve mogli nastaviti svojim tokom, jer ovakav redosled događaja, naglo skrećući pažnju čitaoca sa jedne na desetu, pa opet na petu stvar zahtevao je pražnjenje negativnog elektriciteta koji je ekpslodirao u predivni Čmarfejsov svet, neverovatni univerzum nastao posle same apokalipse.

rat na suncu stripblog

O radovima umetnika nećemo mnogo pričati kao ni o Glenu Fabriju koji te radove dovodi do vrhunca svojim fenomenalnim naslovnicama, na kojima je majstorski sažeta cela epizoda samo jednim crtežom. 

Izdavačka kuća Darkwood je objavila “Propovednik 6: Rat na suncu” 2016. godine u kvalitetnom izdanju američkog formata, u koloru, mekog ali kvalitetnog poveza, sa rutinskim prevodom Gorana Skrobonje koji svojim lakoćom stvara umetnost u preslikavanju radnje na naš jezik i izgovor.

Rat na suncu je izazvao apokalipsu, ali i otvorio vrata za nastavak razaranja ili možda neki mirniji život..?

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x