“Propovednik – Južnjačka tuga”: Izdaja prijatelja ostavlja trajne ožiljke…

0

Za mnoge je niz od 27-33. epizode u serijalu Garta Enisa i Stiva Dilona “Propovednik” zapravo prekretnica u serijalu, i tako zaista jeste. 

južnjačka tuga stripblog

Ove epizode objavljivane 1997. godine i skupljene u petu integralnu knjigu “Propovednik – Južnjačka tuga”, su, da se tako frazalno izrazimo otvorile neke karte, pokazale prava lica i raskrinkale neke likove tako da više nije postojala mogućnost vraćanja filma unazad i ispravke vlastitih postupaka.

Pročitajte: “Propovednik: Drevna istorija”: Krvava staza pokolja jednog sveca!

Dok je propovednik Džesi Kaster bio zadivljen požrtvovanošću svog prijatelja Kesidija, a u svom zanosu da pronađe Boga kako bi sa njim oposlio neke stare račune, smatrajući da tvorac duguje i zemlji i njemu, njegov najbolji prijatelj mu je doslovce okrenuo leđa. Svojom neutoljivom glađu za pažnjom Kesidi je decenijama sticao prijatelje usput ih trošeći. Svaki put kad neko pomisli da je u Kesidiju pronašao druga koji će kao oslonac uvek biti tu za njega, stara vampirčina napravi svinjariju, često vezanu za partnerku nesrećnika koji mu je verovao.

južnjačka tuga stripblog

Na najvećem testu, sa najtežim teretom na sebi našla se Kasterova devojka Tulip, zbog čije lepote je ponovo zakucalo mrtvo srce povampirenog pokojika. Sa jedne strane, gadeći se želela je da ostavi sve za sobom i Kesidija odruka kod Džesija, ali nije želela da izazove sa jedne strane gnev čoveka koji nosi moći Genezisa (stvorenja nastalog iz ljubavi demonke i anđela sa moćima Boga i đavola) i razočarenje u prijatelja sa druge strane, kod čoveka teške prošlosti koja je ostavila posledice na njega i njegovu krhku dušu i snažan duh.

Tokom ove integralne priče objavljene 2016. godine u izdanju Darkwooda koji je preuzeo nakon tri integrala objavljivanje Propovednika od Belog puta, vidimo još dve prekretnice. Prva je samosvesno Džesijevo podvrgavanje vudu magiji kako bi duboko ušao u sebe i tu pronašao Boga, a druga je potpuni preporod Čmarfejsa koji postaje rok zvezda do sada nepoznatog žanra i zapaliće celu Ameriku.

južnjačka tuga stripblog

Uz navedene epizode ovaj integral sadrži i specijal “Cassidy: Blood and Whiskey”, kratku epizodu Kesidijevog pijanstva, koja nas još dublje uvodi u lik. Zapravo ova epizoda nam iznosi veoma interesantan događaj iz Kesidijevog života, gde upoznaje jednog od svoje vrste i bori se protiv njega i njegovog nagona da pije ljudima krv, pretvarajući ih u nova bića tame. Još jedna crta kompleksnog Kesidijevog karaktera se pojavila ovde, a to je onaj minimum morala vampira koji zapravo shvata da vampiri nisu buća kao iz filmova, da moraju piti ljudsku krv, živeti u totalnoj tami već da mogu potpuno normalno da se infiltriraju u svet oko njih, ne izlazeći na Sunce naravno.

Kada prijatelj izda, to je ono što ne može lako da se preboli. Sve prođe i nestane, sve ljubavi se sa lakoćom ostave iza sebe, ali prijatelji ne mogu, uvek su tu negde i ne dozvoljavaju nam da se lako otarasimo njihove izdaje…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x