“Noar Burleska” – Stara, krimi priča u novom pakovanju”

0

Enriko Marini, italijanski strip autor koji oduševljava publiku svojim snimcima izrade crteža tokom rada na svojim akvarelima.

noar burleska stripblog

Prikaz stripa “Noar Burleska” Enrika Marinija u izdanju Makonda

Njegov prepoznatljiv rad dospeo je i do DC Comics izdavačke kuće kada je radio Betmena u akvarel stripu “Mračni vitez na bijelome konju”, što je svakako jedno od njegovih najpoznatijih dela, a mi ga poznajemo iz mini serijala Raptors i Orlovi Rima. 

Pročitajte: “Linije fronta – Prva knjiga”: Krvava realnost Velikog rata!

Njegov prepoznatljiv stil crtanja jednostavno je nemoguće ne primetiti, te je zato najnoviji strip od 2021. godine Enrika Marinija i Filipea Ravona “Noar Burleska” doživeo toliku potražnju i svetski uspeh, da ga je izdavačka kuća Makondo objavila na našem jeziku, svega godinu dana nakon premijere.

noar burleska stripblog

Priča prvog toma (od dva) grafičke novele “Noar Burleska” se u neodređeno doba, ali možemo pretpostaviti tik nakon Drugog svetskog rata u Las Vegasu (Sjedinjene Američke Države). Nosioci radnje su lokalni kriminalac Silk i lokalna devojka za zabavu u klubu Reks – Kaprisa. Njih dvoje su imali zajedničku istoriju, ali ih je rat rastavio. Kaprisa ga nije čekala, ali bi mu se sada rado vratila iako je postala dama najvećeg bosa Las Vegasa, a to sada više nije moguće. 

noar burleska stripblog

O stripu “Noar Burleska” nema šta mnogo da se kaže, brza i efektna krimi priča sa krajem, mamcem za nastavak priče, tačnije kako je i naglašeno odmah na prvoj strani, drugi i poslednji album. Strip je, pre svega zbog Marinijeve umetnosti vredan kolekcije strip kolekcionara, ali prema priči je mnogo ispod proseka. Kada se na kraju pojavio i školski drugi kriminalca Silka, koji je, pretpostavićete policajac, a kada su bili klinci igralisu se lopova i pandura, ali u različitim ulogama, strip upada u najveći klišeizam na svetu.

noar burleska stripblog

Ono što se svakako izdvaja jeste osećaj da je Marini zapravo želeo da ovakvu jednu priču, ispričanu i u filmovima i u stripovima još od 1930-ih godina pa sve do sada.

Moramo istaći da je Makondovo izdanje sa veoma opuštenim prevodom Branislava Glumca i ono što je najbitnije malo grubljim, mat, ali veoma prijatnim za oko papirom veoma pristojno urađeno sa tvrdim povezom i mnogo truda i detalja. 

Enriko Marini, kao što smo već naveli, veoma je poznat i popularan strip crtač koji svoje radove promoviše na društvenim mrežama, ali njega svi veoma dobro znamo po prepoznatljivom akvarelu, neobuzdanim senkama i perfektnom anatomijom. Marini je rođen 1969. godine u Švajcarskoj gde je, u Bazelu pohađao škole grafičke umetnosti. Radio je na mnogim projektima i dobitnik je mnogih priznanja.

“Noar Burleska” je veoma interesantno pakovenje već dobro poznate priče.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x