Gargamelov recept za pravljenje zlata!

0

U jednoj od veoma dinamičnih epizoda Štrumpfovao, Gargamel, zli čarobnjak i najveći neprijatelj ovih plavih stvorenja, otkrio je svoj recept za zlato.

gargamelov recept stripblog

Gargamel je u epizodi “Štrumpfokradica”, originalno objavljenoj 1959. godine (2014. godine u izdanju Čarobne knjige kao treća epizoda po redu, ili prva u drugoj integralnoj knjizi) otkrio kako je namerio napraviti zlato.

Već je dobro poznato da je glavni sastojak ovog alhemičarskog recepta upravo Štrumpf, a kako je Gargamelu upravo to jedina preokupacija u svim svojim traganjima, naglas je pred svojom mačkom i to odmah u prvom kadru epizode izrekao naglas recept.

Pročitajte: Ko su i šta su Štrumpfovi zapravo?

Za pravljenje kamena mudrosti koji će metale pretvoriti u zlato potrebno je, da kad se nađe sunce u znaku ovna, a mesec u znaku bika, da se zgnječi koren mandragore i potopi u zmijski otrov. Zatim je bitno dodati so mudrosti i sumpor mudrosti, kao i malo žive, a kada prvi sunčevi zraci ogreju rastvor, treba se sve to staviti na žar od hrastovine i tada se dodaje jedan Štrumpf.

Kako su Štrumpfovi dobra i bezazlena stvorenja koja ni mrava ne bi zgazila, nije ih bilo teško prevariti da uđu u zamku, ali Gargamel još uvek nije uspeo napraviti zlato, tako da je svima jasno šta se dogodilo sa tim, prvim pokušajem.

Štrumpfove je stvorio Pjer “Peyo” Kaliford (1928-1992) belgijski strip autor 1958. godine. Ovi simpatični malci su se prvi put pojavili u stripu “Flauta sa šest rupa”, koji govori o avanturama Johana i Pirluita, a taj isti strip je objavljen 1958. godine i u magazinu Spiru “Flauta šest Štrumpfova”.

Ovo je bio samo prvi Gargamelov pokušaj, a on iz mračne šume vreba Štrumpfove svaki dan…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x