Rekapitulacija vampirizma u Zagorovim avanturama

0

Veseli četvrtak je odlučio da kroz svoju ediciju Odabrane priče još jednom prekrati čekanje najnestrpljivijih zagorofila na frišku robu. U šezdesetom broju stiže Evropska odiseja i konačni obračun sa jednim od najvećih neprijatelja najpopularnijeg strip junaka na ovim prostorima.

Primerak našeg čudovišta koje je osvojilo svet se nalazi i u ogromnoj galeriji Zagorovih negativaca. Baron Rakoši, čije su ime i fizička pojava inspirisani čuvenim Belom Lugošijem, je predstavnik elitnog dela zlikovaca koji više od šezdeset godina pokušavaju da Duha Sa Sekirom skrate za glavu. vampirizma

Surovi vampir se na italijanske kioske vratio pre nekoliko meseci u petodelnoj priči, a za par dana njegov najnoviji nasrtaj na darkvudskog pravednika će se naći i pred srpskom publikom u integralnom izdanju. Tako da je pravo vreme da se čitaoci kroz kratku rekapitulaciju podsete Zagorovih priča u kojima vampirizam igra ključnu ulogu.

1. Zagor protiv vampira ( Odabrane priče #3 ; u originalu #85-87)

Scenario: Gvido Nolita

Crtež: Galeano Feri

Tvorac Zagora osmislio je i lik barona Rakošija 1972. godine. Kako je Nolita (Serđo Boneli) bio veliki ljubitelj filmova, inspiraciju za svoju priču o vampirima je našao u klasičnim filmovima u kojima čuvenog grofa Drakulu tumači glumac mađarskog porekla Bela Lugoši.

Priča prati dolazak Rakošija u Ameriku koji se nađe kao putnik u karavanu sa kojim putuju Zagor i Čiko, a koji vodi njihov prijatelj Alan. Sva trojica pomenutih će spletom okolnosti završiti kao Rakošijevi gosi, a noću će početi da se dešavaju neke jako čudne stvari.

Prvo pojavljivanje bilo je prožeto humorom i brojnim Čikovim gegovima, te je ton priče prilično blag s obzirom da se narativ okreće oko nemrtvih bića koja se hrane ljudskom krvlju.

Novosadski Dnevnik nije objavio ovu priču kada je došla na red, ali je ta nepravda ispravljena kasnije izdanjima Ludensa, Libelusa i Veselog četvrtka. Tako da je ovaj klasik dostupan u više formata.

Po načinu na koji se završava priča može se zaključiti da nastavci nisu planirani, ali takav lik kao što je Rakoši jednostavno nije mogao da ostane na jednom pojavljivanju.

2. Povratak vampira ( Odabrane priče #7; u originalu #186-189)

Scenario: Alfredo Kasteli

Crtež: Galeano Feri

Drugi sukob Zagora i Rakošija došao je devet godina nakon prvog i obeležio ga je znatno ozbiljniji i mračniji pristup mitologiji o vampirima. Rakoši celo jedno selo podvrgava svojim hipnotičkim moćima i mami Zagora da ga potraži, ali naš junak nije jedini kome vampir želi da se sveti.

Teskobna atmosfera, tek blago ublažena i razrađivanje vampirskog mitosa su upisali ovu priču među one nezaboravne u Zagorovom serijalu.

Pročitajte: 35 godina Dilan Doga: Statistika Dilanovog serijala – koliko puta ga je Gručo spasao ili koliko tabli stripa je do sada objavljeno!

3. Vampir ( Odabrane priče #17; u originalu #397-399)

Scenario: Mauro Bozeli

Crtež: Rafaele Dela Monika

Po svom preuzimanju uredničke palice Mauro Bozeli unosi brojne promene u serijal o darkvudskom junaku. Iako je sam način pripovedanja postao znatno drugačiji, koristi se potencijal nekih starijih priča pa se tako revitalizuje lik Rakošija i Fride Lang, a po prvi put se pojavljuje i prelepa Ilenija Varga.

Priča počinje u Austrougarskoj gde verenik Fride Lang, grof Manfred biva zaposednut od strane vampirice Ilenije. Frida i grupa ljudi odanih Manfrefu prate Ilenijin trag sve do Darkvuda.

Odlična avanturistička priča prožeta natprirodnim elementima i odlično napisanim likovima.

4. Crni brod (Odabrane priče #24; u originalu #429-430)

Scenario: Mauro Bozeli

Crtež: Rafaele Dela Monika

Zagor se, po povratku iz Afrike gde se zanimao istraživanjem davno izgubljenih civilizacija, upliće u priču o trgovcuma robljem i sklapa savez sa britanskom mornaricom. Međutim, ne zna da je gusar koga juri zajedno sa britanskim kapetanom obeležen ujedom vampira.

U ovoj priči Ilenija Varga nadtavlja svoju transformaciju u antijunaka, a Bozeli ponovo pruža jednu dobru avanturu iz svog opusa.

5. Vampirica Ilenija ( Redovna serija VČ #57-59; u originalu #525-527)

Scenario: Jakopo Rauk

Crtež: Rafaele Dela Monika

Ova priča  previše podseća na Crni brod i to joj je najveća mana. Ponovo mornarica i kapetan Valas, ponovo gusari u kombinaciji sa domorodcima i ponovo Ilenija Varga stvara podanika koga ne može da kontroliše kako treba. Ovde je pak ključan kraj jer su u uredništvu zaključili da završetak Crnog broda treba promeniti.

6. U potrazi za Rakošijem ( Redovna serija VČ #148-150; u originalu #616-618)

Scenario: Jakopo Rauk

Crtež: Rafaele Dela Monika

Rauka je verovatno najbolje što scenaristički staf Zagora trenutno ima da ponudi. Iako još uvek nije napisao priču za koju bi moglo da se kaže da je vanserijska, ima određeni kvalitet i sve priče održavaju nivo zanimljivosti.

Ove tri sveske igraju ulogu nagoveštaja i postavljaju scenu za definitivni povratak Rakošija koji Ilenija i Zagor pokupavaju da spreče.

Tečno ispričana priča i jako dobar uvod za ono što nam sledi u takozvanom konačnom obračunu. Međutim, znamo da u stripovima definitivno stanje gotovo i da ne postojji.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x