Ko su i šta su Štrumpfovi zapravo?

0

Za njih se kaže da su “mali plavi”, često su sinonim za veliko društvo, loše političare, osobe koje slepo prate pravila jednog “pametnog” među njima.

strumpfovi stripblog

Štrumpfove je stvorio Pjer “Peyo” Kaliford (1928-1992) belgijski strip autor 1958. godine. Ovi simpatični malci su se prvi put pojavili u stripu “Flauta sa šest rupa”, koji govori o avanturama Johana i Pirluita, a taj isti strip je objavljen 1958. godine i u magazinu Spiru “Flauta šest Štrumpfova”.

Pročitajte: 50-satni megafilm sastavljen od svih Marvelovih filmova po hronološkom redu

Štrumpfove poznajemo po plavoj boji kože, velikoj beloj kapi koja se povija ka napred i belim pantalonama spojenim sa cipelama. Jedino je najstariji u selu, Veliki Štrumpf koji je 1958. godine napunio čak 542 godine života, odeven u garderobu istog izgleda, samo crvene boje i jedini u selu nosi bradu. Međutim, prilikom svog prvog pojavljivanja, u spomenutom izdanju, Štrumpfovi su izgledali identično današnjim, ali su im kape imale manju i zaoštrenu ćubu. Ono što se razlikuje još od popularnih Štrumpfova, u odnosu na njihov nastanak jeste to da su oni u svom prvom pojavljivanju živeli bukvalno u pečurkama, dok ih šira publika bolje zna kao stvorenja koja žive u kućama u obliku pečuraka. 

strumpfovi stripblog

Teško je reći kako opisati poreklo Štrumpfova kao bića, najlakše ih je opisno predstaviti, kao što smo već i uradili i spomenuti da se služe rukama kao ljudi, da imaju nos i uši kao ljudi, da hodaju uspravni na dve noge, kao ljudi, ali nisu ljudska bića, a pored toga, iako su veoma mali, nisu ni patuljci, oni su prosto Štrumpfovi. Štrumpfovi u svom selu nemaju novac, ali svako od njih radi nešto, uzimaju koliko im je potrebno i svako je zadovoljan. Ovim malci se bave čak i muzikom, kada se dnevne avanture završe, Veliki Štrumpf okupi seljane i započne prava orkestarska svirka.

Zanimljivo je to da je selo Štrumpfova muško selo, zapravo su svi Štrumpfovi muškarci osim Štrumpfete, koju je, kako bi se približio selu Štrumpfova, stvorio zli čarobnjak Gargamel. Gargamel i njegov zli mačak Azrael su arhi-neprijatelji ovih plavih, strip junaka, on je stalno u potrazi za njima jer smatra da su baš oni tajni sastojak za pravljenje zlata. 

strumpfovi stripblog

Važno je napomenuti još nekoliko stvari o ovim junacima, a to je da je radnja, iako je puna savremenih stvari poput pirotehnike, modernih i savremenih odela, zanimanja ili prevoznih sredstava u neki fiktivni srednji vek, dok su još postojali čarobnjaci, vile, alhemičari, zamkovi i ostalo… Druga važna stvar za napomenuti je to da su Štrumpfovi veoma zavisni od “Majke Prirode”. Majka Priroda je najbolja drugarica Velikog Štrumpfa i on je sa svojim meštanima uvek spreman da joj pomogne kako bi njegovom selu dala ono što je najvažnije, a to je radost rađanja sva četiri godišnja doba. Treća stvar koja je veoma značajna kada su Štrumpfovi u pitanju, a to je da njihovo selo ne može pronaći niko koga sami seljani ne dovedu, dok poneko izgubljeno ili zaigrano dete može pronaći selo Štrupfova.

Kod nas su Štrumpfovi objavljivani u Biser stripu, Mini Eks Almanahu i Mavericku, dok je za novije izdanje bila zadužena Čarobna knjiga koja je od prve epizode počela da objavljuje Peyoove epizode Štrumpfova. 

Neki od najistaknutijih pripadnika sela su Veliki Štrumpf, vođa sela, pametnjaković Kefalo, mrzovoljni Mrgud, bilder Gruber, pesnik Škrabalo, slikar Mazalo, zaljubljenik u svoj izgled Licko i kuvar Gricko, kao i mnogi drugi.

Na kraju je dobro spomenuti da oni imaju i svoje izraze kojim upotpunjuju vlastiti jezik, kao što su štrumpfujmo, apsopštrumpfno, odštrumpfujmo i slično.

Zaista nije bitno šta su Štrumpfovi, bitno je da su to mala, plava, vredna stvorenja, koja se bore za svoj mir, prirodnu ravnotežu, nastojeći da svakome bude dobro… 

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x