5 činjenica o Betmenu iz Zlatnog doba koje niste znali

0

Betmen zabavlja publiku već 80 godina i za to vreme bilo je mnogo različitih iteracija i verzija lika.

5 činjenica o Betmenu iz Zlatnog doba koje niste znali

Betmen se prvi put pojavio u martu 1939. godine u Detective Comics #27. Neke stvari koje su danas nezaobilazne kada je mitologija Betmena u pitanju nisu bile iste u ranim Betmenovim stripovima iz tzv. Zlatnog doba stripova.

Uz istoriju koja traje već osam decenija, čitaocima je lako da zaborave ili nikada ne primete neke čudne situacije i činjenice vezane za Betmena iz ranih epizoda. U nastavku vam donosimo 5 činjenica o Betmenu iz Zlatnog doba koje niste znali.

  • Mnogi od prepoznatljivih aspekata Betmenovog mitosa su nastali tek tokom 40-ih godina prošlog veka. Gotam je kao njegov rodni grad i dom po prvi put pomenut u Detective Comics #48, koji je objavljen 1940. godine. Betmen je do tada živeo u Njujorku ili Metropolisu.
  • Navikli smo na to da Betmen pored Betmobila ima i svoje avione, podmornice, motore… Betmobil je postao nezaobilazni deo u Betmenovim stripovima i filmovima. Prvi Betmobil se pojavio zajedno sa Betmenom u Detective Comics #27, ali tada ni približno nije ličio na ono na šta smo navikli. U pitanju je bio najobičniji crveni auto koji je Betmen koristio kao prevozno sredstvo.

Pročitajte: Kako je nastao DC-ijev Multiverzum?

  • Poznata nam je Betmenova filozofija i pravilo da u njegovoj borbi protiv zlikovaca nema ubijanja. On ne koristi vatreno oružje i nikada neće pribeći oduzimanju ljudskog života jer se onda ne bi razlikovao od kriminalaca protiv kojih se bori. Ipak, u ranim stripovima Betmen nije imao to pravilo i direktno bi ubijao svoje neprijatelje. On ih je gurao sa krovova zgrada i vešao, pa ostavljao da vise sve dok ne izdahnu…
  • Kao što rekosmo u prethodnom pasusu, Betmen nije pristalica korišćenja vatrenog oružja. Ali, ni to nije uvek bilo tako. Na jednoj od ozloglašenih naslovnica iz Zlatnog doba, Betmen ima pištolj, a u Batman #1 je čak koristio mitraljez da ubije ljude Huga Strejndža. Tek 1940. godine, zbog strogog uredničkog mandata, Betmen je prestao sa ovim nasilnim radnjama. U autobiografiji Boba Kejna, Betmen i ja, on je izjavio: „Cela moralna klima se promenila u periodu 1940-1941. Više niste mogli da ubijate ili pucate u zlikovce. DC je pripremio sopstveni kodeks stripa, koji je svaki umetnik ili pisac morao da prati. Sa svom tom cenzurom, Betmen više nije mogao biti Mračni vitez.”
  • Robin kao Betmenov pomoćnik je takođe postao nezaobilazan deo Betmnovog okruženja. Neki od najboljih stripovskih narativa su izgrađeni upravo na odnosu Betmena i svojih pomoćnika. Međutim, ako pitate tadašnjeg urednika Džeka Libovica, Betmenu nikada nije trebao pomoćnik jer se sasvim dobro snalazio sam. Robin se prvi put pojavio u aprilu 1940. godne u Detective Comics #38 i trebalo je da bude samo jednokratni lik. Taj 38. broj je udvostručio prodaju Betmenovih stripova i to je uticalo na sudbinu Robina koji je postao stalan član porodice Vejn i redovan lik u stripovima o Betmenu.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x