Strip koji treba da pročitate pre nego što pogledate seriju Hawkeye

0

Kao i svi dosadašnji filmovi i serije iz Marvelovog filmskog univerzuma, serija Hawkeye takođe je inspirisana događajima iz Marvelovih stripova.

Strip koji treba da pročitate pre nego što pogledate seriju Hawkeye

U ovom slučaju, autori TV serije o Hawkeye-u su inspiraciju povukli iz jednog ciklusa stripovskih avantura Hawkeye-a koje su nam doneli scenarista Matt Fraction i umetnik David Aja između 2012. i 2015. godine. seriju hawkeye

Ovaj strip je zapravo jedina zanimljiva priča posvećena Hawkeye-u u poslednjih 10-ak godina, a uz to je jedan od najvažnijih i najcenjenijih Marvelovih stripova svih vremena. Strip Hawkeye, scenariste Matt-a Fractiona i umetnika Davida Aje, dobitnik je nekoliko Ajznerovih nagrada (Oskari za stripove), za najbolju naslovnicu, najboljeg ilustratora i  najbolje single izdanje.

Fokus priče ispričane u stripu je manje-više ono što ovih dana vidimo u TV seriji, a to je Clint Burton i ono što mu se dešava kada ga gledamo kao običnog građanina i sve ono što mu se dešava kada se ne bori uz Osvetnike. Uzgred, ovo znači: uzeti dom u Bruklinu, usvojiti psa, šetati po komšiluku u trenerkama, kačiti se sa lokalnim bandama, imati mnogo žena pored sebe, mentorisati mladu superheroinu po imenu Kate Bishop i završiti u stvarno, stvarno velikoj nevolji.

Pročitajte: 50-satni megafilm sastavljen od svih Marvelovih filmova po hronološkom redu

Strip istražuje njegov odnos sa mladom Kate Bishop koja je i sama uzela superherojsko ime Hawkeye, a Clint joj je mentor i idol. Njihov odnos i prijateljstvo je u stripu testirano do krajnjih granica, a samim tim i njena želja da postane novi supereroj i nasledi svog idola.

Producenti TV serije o Hawkeye-u nisu krili koliko su inspirisani ovim stripom, a čak je i sam scenarista Matt Fraction bio angažovan na izradi serije kao konsultant. Čak i estetika kojom je TV serija predstavljena, od logoa do promotivnih postera, inspirisana je dizajnom koji je kreirao Dejvid Aja za strip Hawkeye.

Strip Hawkeye, scenariste Matt-a Fractiona i umetnika Davida Aje je na našem podneblju objavila hrvatska Fibra pod nazivom Oko Sokolovo još 2017. godine u luksuznom izdanju formata 160x240cm, sa tvrdim koričenjem i 550 strana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x