Koja je uloga Magičnog vetra na Divljem zapadu?

0

“Ti si kao vetar, ne pripadaš nijednoj naciji!” – Hromi konj*

uloga stripblog

Naša misija u svetu ovakvom kakav je nije uvek jasna. Najteže je onim dušama koje se ne pronalaze u samom sebi, te je tako teško za očekivati da će imati više uspeha u snalaženju u okolini oko sebe. Nekima je potrebno da se desi onaj “klik” u glavi kada se ceo život okrene pun krug i dođe osvešćenje i otrežnjenje ličnosti. 

Pročitajte: “Magični vetar – Čikago u plamenu”: Vatra koja odnosi Hauarda Hogana!

Ned Elis, vojnik u pratnji tovara oružja u kompoziciji koja je čađila opasnim teritorijama doživeo je nesreću sa svojim drugovima, izazvanu izdajom pretpostavljenih. Ta nesreća mu je spojila duh, izgubljen među nestalim i nemirnim dušama, zajedno sa vetrom praveći magiju, neodoljivu tragaocima za utehom i ispravnim putem kojim će krenuti.

Postao je šaman, sveti čovek naroda Oglala, kojeg je sudbina predodredila da nasledi svog duhovnog oca Hromog Konja. Šrapneli i gvožđe zariveno u njegovu glavu nakon eksplozije donosili su mu često vizije i stvarali ogromne glavobolje, davajući mu putokaze u novim avanturama, opreznost od opasnosti koja preti i odgovarajuci mu na najteža pitanja. Nije svaki put lako odgonetnuti šta tačno snovi žele da kažu, ali nije svako pozvan da ih doživi, proživi i protumači. 

U oktobru 1998. godine Đanfranko Manfredi sa crtačem Goranom Parlovom stvorili su epizodu “Velika vizija” koja nam je bliže objasnila svrhu postojanja belog šamana Sijuksa u svetu i njegovu misiju. 

uloga stripblog

Do šesnaeste epizode Magičnog vetra mi smo o njemu znali ovo što smo do sada naveli. Magični vetar je šaman naroda Oglala, naslednik Hromog konja koji je usnio viziju kako će doći beli čovek koji putuje poput vetra i da će njemu preneti svoje znanje o domorodačkim običajima, tradiciji, medicini, verskim i magijskim obredima. Taj čovek je Ned Elis, bivši vojnik koji je doživeo nesreću prevozeći tešku municiju za vojsku i tako zavoravio na svoju prošlost. Njegov prijatelj i pratilac je dvojink pisca Edgara Alana Poa, novinar Vili Ričards, a arhi neprijatelj je ekonomski magnat Hauard Hogan. 

U svojoj velikoj viziji Magični vetar je video domorodačke narode kako se bore međusobno, dok im prete ekonomski interesi progresivnih, belih okupatora. Video je velike poglavice Ludog konja i Crvenog oblaka koji se na svoje načine pokušavaju izboriti sa belačkim narodima, trude se da ujedine starosedeoce i učine da ta zemlja jednog dana bude tolerantna u kojoj će belci i crvenokošci živeti u miru. 

Taj mir, taj donosilac razumevanja i tolerancije bi mogao biti Magični vetar, beli čovek koji je naučio sve o njegovoj novoj porodici, plemenu Sijuksa, koji razume oba sveta i bela i crvena i oba načina življenja i razmišljanja. 

-Pravi je zakon zapisan u srcima, a ne u autoritetu poglavica, i mnoge se stvari moraju promeniti u plemenskim običajima. Onaj koji je okrenut prošlosti, ne vidi ono pred sobom, Magični vetre, upamti to. To je cena koja se traži od tebe, ako dopustiš da te tvoja prošlost povuče natrag, izgubićeš dar vizije, kazao je Hrmi konj Magičnom vetru u njegovoj viziji.*

Tvorac ovog stripa je Đanfranko Manfredi, multimedialni umetnik, koji je od 1994. godine stalni član redakcije Sergio Bonelli Editore. On je s uspehom radio na serijalima Dilan Dog, Nik Rajder, Dampir, a 1997. godine, objavljena je prva epizoda Magičnog Vetra “Tvrđava aveti”, koju je oslikao fenomenalni gotičar Hose Ortiz, a kasnije su se na serijalu smenjivali razni crtači poput Milaca, Barbatija, Ramele, Frisende…

On putuje putem magičnog vetra, on je kao povetarac koji se pretvara u uragan, njegova misija nastaje tragom prašine i podignutog lišća…

*Prevog Golconda 95/96 strana – Magični vetar knjiga 6.

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x