“Magični vetar – Čikago u plamenu”: Vatra koja odnosi Hauarda Hogana!

0

Mnogi kažu da je upravo ova priča prekretnica u serijalu “Magični vetar”, pre svega što stari neprijatelji i zli duhovi nestaju u plamenu možda i najveće tragedije koja je zahvatila SAD u 19. veku.

čikago stripblog

Prikaz stripa “Magični vetar – Čikago u plamenu” autora Manfredija, Barbatija i Ramele

“Magični vetar – Čikago u plamenu”, trideset drugi nastavak scenariste Đanfranka Manfredija i crtača Đuzepea Barbatija i Bruna Ramele donosi kraj jednog dugačkog perioda priča o Magičnom vetru koji traje praktično od početka serijala, a koja se ruši u istorijskom plamenu koji je početkom oktobra 1871. godine zahvatio Čikago.

Manfredi je za ovu epizodu, objavljenu na samom početku 21. stoleća, uzeo jedan veoma interesantan događaj, veliku tragediju koja je zahvatila Čikago, kako već rekosmo 1871. godine. Naime, reč je o velikom požaru koji je izbio u sirotinjskim četvrtima, sazdanim od drvenih baraka, 8. oktobra, a tragedija je trajala sve do 10. oktobra i odnela je u prvim brojanjima 125 života, dok su kasnije procene bile da je život izgubilo između od 200 i 300 ljudi.

Pročitajte: “Drakula” – Stripovsko remek-delo Žorža Besa!

Požar u gradu je izbio dan ranije, te su i za tu intervenciju bile potrebne vatrogasne snage, što ih je dodatno iscrpelo, a kada je vatra buknula tog 8. oktobra oko 21 čas, intervencija vatrogasaca se čekala punih 40 minuta, a sve se pretvorilo u pravu lomaču zbog izuzetno toplog vremena koje je tih dana bilo u Ilinoisu i samom Čikagu, a sve je potpomogao i vetar koji je duvao. Ondašnaj štampa je spekulisala kako je taj požar namerno podmetnut kako bi se uništile “barake” i zbrisalo naselje, a potom se tu izgradilo moderno gradsko jezgro. Spomenuto spekulisanje je kasnije preraslo u teoriju, naročito zbog toga što nakon požara Čikago počinje da niče kao ogroman, savremen i napredan grad. To i nije tako neverovatna teorija, jer imamo primere ovakve prakse i u glavnom gradu Srbije, vek i po kasnije, gde su zbog interesa investitora korišćene fantomke, bageri, u rušenju zgrada i kuća, a policija nije intervenisala.

Nego da se vratimo Magičnom vetru (Ned Elis). Veliki požar u Čikagu je autorima stripa poslužio kao idealan teren da odenu Hauarda Hogana, zakletog Poovog i Nedovog neprijatelja, u odelo investitora koji će podmetnuti požar i dići čitav grad u buktinju. Hogan za ovu priliku pronalazi “moralnog” palikuću, koji nema srca da napravi tako veliku tragediju, zato što je on uvek radio protivzakonite radnje u kojima niko nije nastradao. Ali i tu imamo jedan istorijski element, iz štampe tog doba. Naime, veliki požar je nastao slučajnim paljenjem jedne od drvenih kuća, ali sami uslovi na koje je moguće neko računao, jak vetar, suvo vreme, vrele temperature uticale su svakako na taj plamen.

čikago stripblog

Barbati i Ramela su ovaj strip uradili kroz igru senke i svetla, u crno-beloj tehnici kombinujući velike površine pod tušem sa oblescima plamena koji jede sve pred sobom, stvarajući realan pripovedački narativ, s obiljem elemenata. 

Naslovnicu za strip je radio Paskvale Frizenda, a strip je objavljen na našem jeziku u 11. integralnom izdanju Golconde.

!!NE ČITAJTE DEO AKO NISTE ČITALI STRIP!!

Ipak moramo naglasiti da je u ovoj priči Hauard Hogan, iscrpljen od pretvaranja u neman koja je progonila Magičnog vetra, pun halucinacija i teških snova, nestao u plamenu čikaškog požara. Ned i on se susreću oči u oči, sa starom sumnjom ko je Nedov pravi otac, ali i istinom da on ima dva prava oca – Roderika Elisa i Hromog konja.

Plamen je odneo sve, ali serijal je tek sa njim dobio novi tok…

BONUS VIDEO REDAKCIJE

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x