Marti Misterija u novoj Zlatnoj Seriji #37 – Omaž tridesetim

0

“Povratak u tridesete” je najnoviji broj Zlatne serije koji se može naći na kioscima i u striparnicama u tri različite varijante za naslovnu stranu.

Marti Misterija u novoj Zlatnoj Seriji #37 - Omaž tridesetim

U Veselom četvrtku su odlučili da ovomesečna avantura DSČM-a iza žute trake bude svojevrstan nastavak na jubilarni broj (MMVČ #42) kojim je obeleženo trideset godina izdavanja Marti Misterije u Italiji, a u kom je Kasteli stvorio svojevrstan paralelni univerzum. Naime, tvorac Martija je svoje junake za tu priliku smestio u tridesete godine prošlog veka, a odlučio je da taj univerzum zbog dobrih kritika produži i u dva broja Almanaha misterija (brojevi 27 i 28) pa zatim i u ediciji Specijal (brojevi 33 i 37). omaž

VČ za potrebe svoje kolažne edicije spaja u integralno izdanje dva pomenuta Almanaha i pred domaće čitaoce ga servira pod nazivom “Povratak u tridesete”, iako je na zadnjoj korici broja 36 ovaj strip bio najavljen kao “Podvodno carstvo” što je i naslov Almanaha izdatog u Italiji 2013. godine. Druga polovina je nosila naslov “Saturn protiv Zemlje” i potiče iz 2014. godine.

Originalnu naslovnicu je ilustrovao Alesandrini koji je crtao i sam strip, dok su za alternativne korice angažovani Mirko Čolak (B) i Aldo Di Đenaro (C). Scenario je napisao Alfredo Kasteli.

Priča počinje na kruzeru “Fuvalda” čiji su putnici prerušeni Marti i Java, a sve to da bi dokučili tajnu nestanka nekoliko brodova koji su imali sličnu rutu. Prilika za to im se ukazuje kada iz morskih dubina izroni ogromna, mehanička kandža i brod povuče na dno.

Pročitajte: Teksov najveći neprijatelj Mefisto se vraća posle 20 godina

Kasteli se pisanjem scenarija za ovu epizodu beskrajno zabavio i očigledno je da se maksimalno trudio da isti ugođaj obezbedi čitaocima. Ne samo da je parodirao sopstvene likove, već je kroz takav humoristički momenat provukao i pop kulturu tridesetih. Tako su uočljivi omaži Mandraku, Fleš Gordonu, Agati Kristi, Orsonu Velsu, Dik Trejsiju, pa čak i Tesli i Edisonu. Pored toga, malo je i iskočio iz granica tridesetih pa su primetni i elementi iz drugih decenija. Svoju ulogu je ovde dobio i zec (puka) iz filma “Harvi”, ljudi rakete i Zvezdana kapija.

Kasteli je sve to jako maštovito ukomponovao, protkao humorom i šašavim zapletima te stvorio jedan izuzetno prijatan strip koji je idealan za opuštanje, a koji vrlo lako može u čitaocu da probudi želju za crno belim filmovima i stripovima Aleksa Rejmonda.

Alesandrini je takođe bio na vrhuncu zadatka i svojim prepoznatljivim stilom dočara laku atmosferu punu gegova i ridikuloznosti.

Domaćin sledećeg broja Zlatne serije biće Zagor i to sa starom epizodom u kojoj je po drugi put sreo poglavicu Kajova, Zimsku Zmiju.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x