Teksov najveći neprijatelj Mefisto se vraća posle 20 godina

Mefisto, Teksov najpoznatiji neprijatelj, vratiće se na scenu 20 godina nakon svog poslednjeg pojavljivanja.

Teksov najveći neprijatelj Mefisto se vraća posle 20 godina

Mefisto će se vratiti u epizodi Teks 738. pod nazivom Ludnica doktora Vejlanda, koja u Italiji izlazi 7. aprila. Sa ovom epizodom će početi nova sedmodelna priča u kojoj će Teks ponovo morati da se suoči sa Mefistom, negativcem kojeg je stvorio Đanluiđi Boneli.

Priča će se sastojati iz dva dela, jednog koji će crtati braća, Raul i Đanluka Čestaro i drugog koji će crtati Fabio Čiviteli. Priču je napisao Mauro Bozeli, urednički kustos Teksa.

Sve počinje u zalivu San Francisko na čijim se brdima nalazi mentalna bolnica koju vodi doktor Vejland, za koga će se kasnije ispostaviti da je Mefisto. Teksu će se u priči pridružiti Kit Karson i Tajger Džek, a videćemo i šefa policije San Franciska, Toma Devlina, lika koji se u nekoliko navrata pojavljivao u stripovima o Teksu. U stripu će se pojaviti još jedan Teksov negativac, Jama, Mefistov sin.

Mefisto, čije je pravo ime Stiv Dikart, jedan je od najpopularnijih i najdugovečnijih likova u serijalu o Teksu. Stvorio ga je Đanluiđi Boneli, a grafički okarakterisao Aurelio Galepini 1949. godine kada se po prvi put pojavio u 35. broju prvog serijala o Teksu. Mefisto se najpre predstavljao kao iluzionista koji se odlikovao šiljastim brkovima, mrkim pogledom i čudnim crvenim kostimom i zabavljao publiku salona magičnim predstavama. Ali ubrzo je otkriveno da je njegov posao mađioničara bio paravan za njegovu ulogu špijuna  Meksikanaca. U toj priči suočio se Teksom i izgubio, ali se kasnije više puta vraćao, poprimajući sve mističnije karakteristike, dok nije savladao okultne umetnosti.

Pročitajte: Poslednji strip koji je Anđelo Stano nacrtao za Boneli

Iako se Mefisto kratkotrajno pojavio 2017. u Teksu 675, njegovo poslednje pojavljivanje kao Teksovog neprijatelja datira iz 2002. godine, u ciklusu od četiri izdanja (Teks 501 – 504) koje je napisao Klaudio Nici, a nacrtao Klaudio Vilja.

U nastavku možete pogledati nekoliko tabli iz nove epizode Teksovog serijala u kojoj se vraća Mefisto:

Mefisto će, zajedno sa svojom sestrom Lili Dikart, takođe biti negativac letnjeg specijala Teksa Vilera, u priči smeštenoj na početku njegove karijere negativca, koju je takođe napisao Boseli uz crtež Roberta De Anđelisa.

Izvor: Fumettologica

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x