Teksov najveći neprijatelj Mefisto se vraća posle 20 godina

0

Mefisto, Teksov najpoznatiji neprijatelj, vratiće se na scenu 20 godina nakon svog poslednjeg pojavljivanja.

Teksov najveći neprijatelj Mefisto se vraća posle 20 godina

Mefisto će se vratiti u epizodi Teks 738. pod nazivom Ludnica doktora Vejlanda, koja u Italiji izlazi 7. aprila. Sa ovom epizodom će početi nova sedmodelna priča u kojoj će Teks ponovo morati da se suoči sa Mefistom, negativcem kojeg je stvorio Đanluiđi Boneli.

Priča će se sastojati iz dva dela, jednog koji će crtati braća, Raul i Đanluka Čestaro i drugog koji će crtati Fabio Čiviteli. Priču je napisao Mauro Bozeli, urednički kustos Teksa.

Sve počinje u zalivu San Francisko na čijim se brdima nalazi mentalna bolnica koju vodi doktor Vejland, za koga će se kasnije ispostaviti da je Mefisto. Teksu će se u priči pridružiti Kit Karson i Tajger Džek, a videćemo i šefa policije San Franciska, Toma Devlina, lika koji se u nekoliko navrata pojavljivao u stripovima o Teksu. U stripu će se pojaviti još jedan Teksov negativac, Jama, Mefistov sin.

Mefisto, čije je pravo ime Stiv Dikart, jedan je od najpopularnijih i najdugovečnijih likova u serijalu o Teksu. Stvorio ga je Đanluiđi Boneli, a grafički okarakterisao Aurelio Galepini 1949. godine kada se po prvi put pojavio u 35. broju prvog serijala o Teksu. Mefisto se najpre predstavljao kao iluzionista koji se odlikovao šiljastim brkovima, mrkim pogledom i čudnim crvenim kostimom i zabavljao publiku salona magičnim predstavama. Ali ubrzo je otkriveno da je njegov posao mađioničara bio paravan za njegovu ulogu špijuna  Meksikanaca. U toj priči suočio se Teksom i izgubio, ali se kasnije više puta vraćao, poprimajući sve mističnije karakteristike, dok nije savladao okultne umetnosti.

Pročitajte: Poslednji strip koji je Anđelo Stano nacrtao za Boneli

Iako se Mefisto kratkotrajno pojavio 2017. u Teksu 675, njegovo poslednje pojavljivanje kao Teksovog neprijatelja datira iz 2002. godine, u ciklusu od četiri izdanja (Teks 501 – 504) koje je napisao Klaudio Nici, a nacrtao Klaudio Vilja.

U nastavku možete pogledati nekoliko tabli iz nove epizode Teksovog serijala u kojoj se vraća Mefisto:

Mefisto će, zajedno sa svojom sestrom Lili Dikart, takođe biti negativac letnjeg specijala Teksa Vilera, u priči smeštenoj na početku njegove karijere negativca, koju je takođe napisao Boseli uz crtež Roberta De Anđelisa.

Izvor: Fumettologica

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x