Luke Cage – Kako je Marvelov kultni afroamerički superheroj stupio na scenu?

0

Pre 50 godina, Marvelov strip junak Luke Cage je debitovao u stripovima.

Luke Cage - Kako je Marvelov kultni afroamerički superheroj stupio na scenu?

Tokom bleksploatacije superherojskog žanra nastao je Luke Cage, a stvorili su ga y Archie Goodwin, George Tuska, Roy Thomas, i John Romita Sr 1972. godine u stripu Luke Cage, Hero for Hire #1.

Inspiracija za nastanak ovog strip junaka bio je film Cotton Comes to Harlem, film o dvojici afroameričkih detektiva NYPD-a, koji istražuju veliku pošiljku droge u Harlemu. Film je ostvario podvig jer je zaradio preko $5 miliona sa budžetom od oko milion dolara i postao 22. najuspešniji film te godine.

Uspeh filma Cotton Comes to Harlem doveo je do dva druga afroameričkom  velika filmska hita. Film Sweet Sweetback’s Baadasssss Song iz 1971. godine koji je režirao/napisao Melvin Van Peebles, a takođe odigrao i glavnu ulogu, bio veliki komercijalni uspeh. Snimljen za oko $200.000, film je zaradio preko $15 miliona na blagajnama. Drugi film je tradicionalni, i dalje uticajni Shaft, koji je režirao Gordon Parks, a izašao je isto 1971. godine. Shaft je sa budžetom od pola miliona uspeo da zaradi preko $10 miliona na blagajnama.

Uspeh ovih filmova u kojima se pojavljuju afroamerički glumci očigledno je imao veliki uticaj na Marvel Comics, koji je (kao i većina kompanija za stripove) imao običaj da donosi kreativne odluke na osnovu onoga što je bilo popularno u pop kulturi u to vreme.

Pročitajte: Spider-Hulk – Kako izgleda kad se spoje Spider-Man i Hulk

U knjizi American Comic Book Chronicles: The 1970s, Roy Thomas je ispričao kako mu je tadašnji urednik Marvel Comics-a, Stan Lee rekao da želi novog superheroja u duhu ovih filmova koji su tada bili hitovi. 

„Sten nije želeo tipičnog strip superheroja, već je želeo da želi da napravi plaćenika, koji se protiv kriminala bori za novac i tražio je adekvatan naslov. Nekoliko meseci pre toga sam napisao izdanje Osvetnika pod nazivom „Heroes for Hire“, pa sam predložio Hero for Hire. Sten je takođe želeo dobro ime od jedne reči za njega koje je bilo netipično, a ja sam predložio „Cage“.

John Romita je zatim dizajnirao izgled za Luka Cage-a, a Thomas je dodelio strip Archiu Goodwinu, Georgeu Tuski, dodajući Billy-a Grahama da tušira. Graham je bio jedan od retkih afroameričkih strip umetnika koji su u to vreme radili za Marvel i Thomas je želeo da obezbedi da afroamerički likovi koje crta George Tuska izgledaju dovoljno afroamerički.

U prvom broju upoznajemo Lucasa, zatvorenika kojeg redovno zlostavljaju čuvari kao i kapetan straže. Srećom po Lucasa, novi upravnik preuzima dužnost upravo kada Lukas dobije paklene batine… Upravnik zatim daje Lukasu malo vremena nasamo sa svojim mučiteljima i degradira kapetana straže na redovnog čuvara, upozoravajući ga da ima nedelju dana da promeni svoje ponašanje ili će izgubiti i taj posao. Međutim, čuvar je nastavio da preti Lucasu.

Upravnik je takođe doveo novog zatvorskog doktora, dr. Bursteina, koji proverava Lucasove rane i govori mu o eksperimentu na kojem je radio, a za koji bi Lucas mogao biti volonter, a to će mu zauzvrat pomoći da bude pušten na uslovnu slobodu. Lucas pristaje na eksperiment, ali se tokom eksperimenta čuvar pokači sa njim i u tom sukobu dolazi do eksplozije koja Lucasu donosi supermoći; nadljudsku snagu i super izdržljivu, gotovo neprobojnu kožu. Svi misle da je Lucas poginuo tokom eksperimenta. 

Nešto kasnije, Lucas spašava vlasnika jedne proadvnice od napada bandita i tada dobija ideju da postane lokalni „Heroj za iznajmljivanje“, koristeći svoje supermoći da pomaže drugima i zaradi nešto novca. Odlazi da nabavi kostim i debituje sa neobičnim novim izgledom, kao i sa novim imenom. On više nije Lucas, on je Cage, Luke Cage!

U istoriji Marvelovih stripova, debi Luka Cage-a, smatra se jednim od najboljih stripovskih debija.

Za potrebe teksta korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x