“Saga o Hobgoblinu”: Kad nasleđe velikog negativca podivlja!

0

Ovo je priča o Hobgoblinu, inteligentnom negativcu spremnom da uradi i ono što njegovi prethodnici u lovu na Spajdermena nisu smeli.

hobgoblinu stripblog

Ne prezajući ni od čega, pa čak ni od hemijskih ogleda na vlastitom telu kako bi postao nepobediv, jedan, možemo mirne duše oceniti, sitan kriminalac je primenio sva dostignuća Normana Ozborna – Zelenog goblina.

Pročitajte: „Želja umirućeg” – Poslednji tango Spajdermena i Dr Oktopusa

Sada već davne 1983. godine scenarista Rodžer Stern i crtač Džon Romita Mlađi u “The Amazing Spider-Man” serijalu izdavačke kuće Marvel broj 238, započeli su kraću seriju priča o Hobgoblinu, supernegativcu nastalom iz nasleđa Zelenog goblina, najvećeg Spajdermenovog neprijatelja. Osam epizoda objavljenih hronološki Amazing Spider-Man #238-239, #244-245, #249-251; Peter Parker, The Spectacular Spider-Man #85 od 1983-1984. godine ispričalo je povest o ovom liku, a rad na epizodama zabeležilo je mnoštvo autora – Roger Stern, John Romita Jr, John Romita Sr, Frank Giacoia, Klaus Janson, Dave Simons, Joe Green, Tom DeFalco, Ron Frenz, Bill Mantlo, Al Milgrom i Jim Mooney. Izdavačka kuća Čarobna knjiga je 2019. godine u okviru edicije “The Best of Spajdermen” objavila ove epizode u svom prepoznatljivom strip integralu, tvrdih korica, kvalitetnog papira sa čvrtsim povezom i kvalitetnom štampom sa rutinskim prevodom jednog od najboljih prevodilaca u našoj zemlji – Draška Roganovića.

hobgoblinu stripblog

Piter Parker, neposredno nakon osnivanja smeštaja za stara lica strine Mej upada, baš sa njom u nezgodnu situaciju na ulici. Nakon što su izbegli da ih pregazi pomahnitali automobil kojim su pljačkaši banke bežali sa lica mesta, Spajdermen kreće u akciju. Poslednji lopov iz grupe je uspeo da mu pomogne i igrom slučaja naleti na jedno od mnogobrojnih skladišta i skloništa Zelenog goblina, negativca tragično nastradalog vlastitom zamkom za Spajdermena.

Još jednom se dokazalo da moć i znanje ne smeju dopasti u pogrešne ruke, jer kada je obična secikesa obdarena inteligencijom dospela do spisa i hemikalija Zelenog goblina, kojeg je samo ludilo sprečavalo da postane nepobediv, napravio je entitet od sopstevnog bića, spreman da uništi planetu.

hobgoblinu stripblog

“Saga o Hobgolinu” je jedna kratka i brza priča sa dinamičnom radnjom koja povezuje mnoge poznate ličnosti iz Spejdermenovog serijala poput Kingpina, Crne mačke, Madam Mreže i Meri Džejn. Čak imamo i jednu interesantnu scenu, međusobne saradnje Kingpina i Spajdermena u cilju uništenja Hobgoblina zbog potencijalnog ugrožavanja poslova ekonomskog magnata.

Iako je priča ispričana na klasičan, američki način sa najmanje četiri do pet puta ponovljenim činjenicama da je Zeleni goblin otkrio Spajdermenov identitet, da je Spajdermen u strahu od toga da je Ozborn to zapisao u svojim dnevnicima i da će Hobgolin to saznati i razglasiti, a svaki put kada to Piter Parker ponovi u svojoj glavi, sledeća scena vodi na Hobgoblina da potvrdi kako je Zeleni goblin u svojoj glavi bio lud, ipak je tok radnje dinamičan, brz, jednostavan i nije zamarajući. Autori su praktično tehnički i precizno isplanirali celu radnju i vozili se njome sve do samog kraja navodeći vlasnika Dejli Bjugla da prizna kako je stvorio Skroptiona objavivši svoju ostavku.

“Saga o Hobgoblinu” svakako spada u niz epizoda koje su legendarne, najveće i najbolje u Spajdermenovom serijalu dugom šesti decenija i vredan su primerak u kolekciji, naročito u kvalitetnom izdanju poput izdanja Čarobne knjige.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x