„Želja umirućeg” – Poslednji tango Spajdermena i Dr Oktopusa

0

Den Slot je čovek koji je odgovoran za mnoge odlične Spajdermenove avanture koje su obavezno štivo kada je mitologija ovog superheroja u pitanju.

„Želja umirućeg” - Poslednji tango Spajdermena i Dr. Oktopusa strip blog

Prikaz stripa „Čudesni Spajdermen – Želja umirućeg” autora Dena Slota, Umberta Ramosa i Ričarda Elsona u izdanju Phoenix Press-a

Kroz njegov ”run” Spajdermena videli smo sporo i bolno propadanje Doktora Oktopusa. I to je, uprkos tome što je u pitanju ozloglašeni negativac, ipak teško za gledanje. Nakon što u prethodnim epizodama nije uspeo da sprži svet, Dok Ok se nalazi na izdisaju. U stripu „Želja umirućeg” iz 2013. godine, u specijalnom zatvoru za super negativce, on je na mašinama koje ga održavaju u životu. Tako počinje ova priča.

Teško je prikazati i opisati ovo izdanje i ovu priču bez spoiler-a, jer je u pitanju izuzetno opasan teren, no pokušaćemo. Počinje tako što Dr Oktopus uspeva da se spasi sigurne smrti u zatvorskoj postelji. On pomoću oktobota uspeva da prebaci svoje moždane obrasce u glavu Pitera Parkera, a Piterove prebacuje u svoje isušeno, umiruće telo. Kao što smo napomenuli, bolno i sporo propadanje Doktora Oktopusa pod Denom Slotom je samo postavljanje priče kroz prethodne brojeve i kretanje ka određenom cilju, a cilj je ovaj master plan velikog, zlog genija. 

Dr Otopus proživljava Spajdermenove najteže momente kroz sećanja

Mučeni Piter ne zna šta ga je snašlo. On je u umirućem telu i kreće u očajniču trku sa vremenom kako bi sve vratio u stanje normale. Svestan je da je Dok Ok tamo negde u njegovom telu, da je blizu njegovih najmilijih i da zna sve njegove tajne. Olakšavajuća okolnost je što i on sada zna sve tajne Oktopusa, te pokušava da razmišlja kao zli genije. Ne može da se obrati Osvetnicima, niti bilo kome poznatom, jer ko će mu poverovati u priču o zamenjenim moždanim obrascima. Tako da saveznike mora da pronađe u drugorazrednim super-zločincima koji Dok Oka gledaju sa poštovanjem.

Piter Parker i Oto Oktavijus su u suštini slične sudbine. Dva lika blistavih umova i intelekta, i to ih je otuđilo od njihovih vršnjaka. Obojica su prošli kroz težak period i doživeli nesreće koje su ih učinile ovim što su danas. Borba između dva uma dešava se još ovaj put i igra se na sve ili ništa.

POVEZANO: Porodična posla: Neko kopa po prošlosti porodice Parker

Priča je napisana izuzetno dobro za one koji nisu redovni čitaoci Spajdermenovih epizoda. Nije neophodno poznavanje kontinuiteta niti pretodnih dešavanja kako bi se na pravi način uživalo u ovoj priči.

„Želja umirućeg” - Poslednji tango Spajdermena i Dr. Oktopusa strip blog

Strip od momenta kada skontate šta se desilo, tj. kad Dr Oktopus zameni umove i tela njega i Pitera, biva nabijen žestokom tenzijom. Podseća na atmosferu filma ,,Ukradeno lice” sa Travoltom i Kejdžom. Kada se Piter nađe u gotovo nepokretnom telu Dok Oka, klaustrofobična atmosfera je neizbežna. Umetnost Umberta Ramosa tu atmosferu uspešno prenosi na čitaoca i nadograđuje celokupnu priču. Ramos je iskusan i dobro zna kako da nacrta Spajdermena, naročito u akciji, ali ovaj put njegova briljantnost dolazi do izražaja u drugom segmentu priče. Kada se Piter nađe u snovima, u njima se nalazi u društvu svih bližnjih i voljenih koje je izgubio tokom godina. Te scene, posebno njega i strica Bena, izvedene su na maestralan i emotivan način. 

„Čudesni Spajdermen – Želja umirućeg” je priča posle koje se igra menja, sve se menja. Spajdermen nakon ovoga evoluira u nešto novo i neviđeno.

Izdanje Phoenix Press-a verno je originalnom, američkom izdanju. Dostupno je u B5 formatu sa mekim i tvrdim koričenjem.

Ono što je važno napomenuti je da nakon ove priče izdanje u sebi sadrži još jednu, odvojenu priču. U njoj ostareli Piter Parker razgovara sa svojim tinejdžerskim praunukom. On mu na dirljiv način prepričava kako je nekada bio Spajdermen, evocira uspomene iz svog herojevanja sa Osvetnicima i priča kako se povukao iz svega jer je bio rastrgnut između toga da bude Spajdermen i da bude muž i roditelj.

Uz nju ide još jedna šaljiva i karikaturalno iscrtana priča o Crnoj Mački i njenom dejtu sa Spajdermenom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x