“Last hope”: Poslednja nada za iskupljenje i pronalaženje sopstvene sudbine

0

Nakon skoro godinu dana od objavljivanja mange “Last hope” domaćeg autora Srđana Vranješa i nakon intervjua sa njim, donosimo vam i prikaz prve epizode “Žrtva”.

vranjes stripblog

Prikaz stripa “Last hope” autora Srđana Vranješa u izdanju Udrženja strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”

Kao što smo rekli, manga je objavljenja krajem 2018. godine, a ono što je privuklo pažnju medija, prvobitno Strip Bloga jeste to što je tu mangu radio momak iz naših krajeva. Manga je urađena u klasičnom formatu za tu vrstu štiva, čita se zdesna nalevo i ostavlja utisak jednak stripovima koji nam dolaze iz Japana.

Pročitajte: Vranješ: Manga strip daje prostor slobodi i mašti

Radnja stripa je fokusirana oko čudnog predmeta, bolje reći materije, koja u sebi nosi veliku moć, ali traži od onih kojima daje tu moć i žrtvu. Ta neobična stvar zove se “ibolium” i svako ko je ugleda plaši se za svoju sigurnost. Ova priča je specifična po tom pitanju što se unutar nje vidi jasan uticaj mangi i anima koja su prevođene na ovim prostorima.

Glavni junak priče Zion, spletom okolnosti postaje nosilac moćnog “iboliuma”, koji za žrtvu uzima čitav jedan grad. Da bi povratio nastradale duše, Zion kreće u potragu za svojom sudbinom kako bi se iskupio i učinio dobro delo.

Priča je podeljena na devet poglavlja: “Žrtva”, “Predah”, “Novi saputnik”, “Znaš li ti uopšte išta?”, “Šta je kog vraga to”, “Spas u zadnji čas”, “Mala Mej”, “Tmurna prošlost”, “Tiranija”.

strip blog

Strip nam dolazi na 220 stranica u izdanju Udrženja strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” iz Banja Luke.

-Sam projekat stripa trajao je oko pet godina. Dosta se tu stvari mjenjalo, popravljalo, korigovalo da bi se došlo do finalnog proizvoda. Iako sam se ozbiljno poćeo baviti stripom posle fakulteta, ljubav prema stripu sam imao od malih nogu. Ideja za strip nije došla slučajno ona se gradila kroz čitavo moje odrastanje. Bilo je tu raznih stripova iz vremana osnovne, pa srednje škole, ali su svi oni služili kao eksperimentalni proces da bi se došlo do “Last Hopa”, rekao je Srđan Vranješ u intervjuu za Strip Blog.

Vranješ je naveo da je priča dugačka i da će biti ispričana u deset brojeva, a možda ih bude i više.

Prema rečima autora, strip će dati neke fiktivne odgovore na večna pitanja ljudskog roda. Glavni karakter će pokušati da otkrije zamršenu istinu i davno zaboravljenu istoriju ljudi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x