Vranješ: Manga strip daje prostor slobodi i mašti

0

Prva manga domaćeg autora ovih dana je izašla iz štampe. Ova manga nosi naziv “Last Hope” i delo je umetnika iz Banja Luke Srđana Vranješa.

vranjes stripblog

Srđan Vranješ autor prve domaće mange “Last Hope” govori za Strip Blog

Strip je rađen u klasičnom manga format, čitaće se s desne na levu stranu i prva epizoda, “Žrtva” nam dolazi na 220 stranica. Ostvarenje izdaje kuća Deveta dimenzija. Sa autorom stripa razgovarali smo o samom ostvarenju “Last Hope”, ali i o nadahnućima i uzorima koji su ga vodili na putu od ideje do realizacije.

Kako si došao na ideju da napraviš jedan ovakav strip?

Sam projekat stripa trajao je oko pet godina. Dosta se tu stvari mjenjalo, popravljalo, korigovalo da bi se došlo do finalnog proizvoda. Iako sam se ozbiljno poćeo baviti stripom posle fakulteta, ljubav prema stripu sam imao od malih nogu. Ideja za strip nije došla slučajno ona se gradila kroz čitavo moje odrastanje. Bilo je tu raznih stripova iz vremana osnovne pa srednje škole, ali su svi oni služili kao eksperimentalni proces da bi se došlo do “Last Hopa”.

Ovo će biti klasična manga, čitaće se s desne na levu stranu, zašto baš ovakav format?

Što se tiće toga zašto baš manga ima više razloga. Prvi je ta neka skoro dječija sloboda i masta koja se dopusta u mangama. Drugi razlog se tiče mene kao dipolomiranog umjetnika. Ja se u svojim umjetničkim djelima dosta bavim realizmom. Kako bi malo razbio taj realistički prikaz u svojim djelima sa druge strane imam mangu koja mi dopusša potpunu slobodu gde je sve uprošteno, pojednostavljeno. Još jedan pazlog zašto sam izabrao istočnjački prikaz stripa jeste dužina moje priče. Ona je dosta duga i opširana  te zbog svog vremena nisam u mogučnosti jednom realističkom pristupu kao kod zapada. To bi mi uzelo jako puno vremena i strip bi se radio predugo.

Koliko epizoda možemo da očekujemo?

Kao što sam reko priča stripa je dosta dugačka te je plan da bude ispricana kroz 10 volumena (možda i više).

Pročitajte: “Last hope” autora Srđana Vranješa: Prva domaća manga stiže

Možeš li nas bliže upoznati sa radnjom stripa “Last Hope”?

Što se same price tiče ona je globalnog karaktera. Upitanju je jedna socijalno društvena problematika ljudskog roda smještena u fiktivnog fantazi svjetu. Strip će dati neke fiktivne odgovore na vječna pitanja ljudskog roda . Glavni karakter će pokušati da otkrije zamršenu istinu i davno zaboravljenu istoriju ljudi.

Reci nam ko su ti bili uzori za rad na ovom stripu, neki stripovi ili umetnici?

Kao i mnogi manga artisti pokušavam da stvorim svoj unikatni stil. Inspirisan sam bio raznim manga umjetnicima kao sto su Hiroaki Samura (oštrica Besmrtnika), Takeshi Obata (Bilježnica smrti), Masashi Kishimoto (Naruto), Eiichiro Oda (One Piece), Hiromi Arakawa (Fullmetal Alchemist) kao moja najdraža manga.

vranjes stripblog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x