“Last hope” autora Srđana Vranješa: Prva domaća manga stiže

0

Prva domaća manga uskoro nam dolazi iz pera scenariste i crtača Srđana Vranješa iz Banja Luke u izdanju kuće Deveta dimenzija.

last hope stripblog

“Last hope” domaća manga scenariste i crtača Srđana Vranješa u izdanju Devete dimenzije

Manga se zove “Last hope” što bi se na naš jezik moglo prevesti kao “Poslednja nada” i predstavlja strip koji je rađen kao klasična manga koja se čita sa desne na levu stranu.

Prvi broj mange, nazvan “Žrtva”, ima 220 strana i trenutno je u štampi, a od izdavača saznajemo da autor Vranješ već ima pripremljenu, tačnije skoro gotovu i drugu epizodu ovog svojevrsnog stripa rađenog na “japanski način”.

-U klasičnom formatu mange je i tako će se čitati. Inače čovek ima scenario za sve sledeće epizode, pri kraju je crtanja knjige broj 2. Knjiga je otišla u štampu, dakle čitaće se kao originalna manga, da tako kažem “kontra”, kaže za Strip Blog iz izdavačke kuće Deveta dimenzija Zoran Pejić.

Japanska reč manga dobro je poznata na ovim prostorima i ljudi je prepoznaju kao simbol za japanski strip. Mlađa garda poznaje mange dobro po ostvarenjima kao što su “Naruto”, “Beležnica smrti” i “Napad titana”. Stariji ljubitelji je bolje znju iz izdanja jedne od najvećih i najčitanijih mangi, prema kojoj je i urađen animirani serijal, autor mange je Katsuhiro Otomo, a ona se zove “Akira”.

Naravno, danas se na mangu gleda kao na strip koji potpuno obrće logiku stvarnosti, jer se čita sa desna na levo i unutar prvih stranica postoji i uputstvo čitanja mange, što u vreme Akire nije bilo praksa.

Pročitajte: MANGA – strip fenomen iz Japana

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ je vrlo mlada, samostalna, nezavisna i nepolitička organizacija nastala kao plod ljubavi njenih članova prema devetoj umjetnosti. Osnovni ciljevi su promovisanje devete umjetnosti (stripa) u Republici Srpskoj i šire putem raznih aktivnosti, promocija stripa Republike Srpske u okruženju, Evropi i svijetu, učešće i pomaganje u akcijama sličnih organizacija mladih ili organizacija koje se bore za razvoj sporta, očuvanje životne sredine, upotrebu stimulativnih sredstava i sl. putem reklamnih pamfleta na bazi stripa, edukacija mladih putem škola stripa, organizovanje izložbi stripa, ilustracije i karikature i dr.

Udruženje „Deveta dimenzija“ trenutno broji 70 članova iz svih dijelova Republike Srpske (Banja Luka, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prijedor, Doboj, Gradiška, Nevesinje, Višegrad, Kozarska Dubica, Srpska Kostajnica, Trebinje…) sa tendencijom porasta.

last hope stripblog

Reč “manga”

Reč manga se sastoji od dve japanske reči. Reč “man” znači čudno, čudljivo, a reč “ga” označava sliku. Tako da bi se slobodan prevod ove reči mogao svesti na “čudne slike”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x