Mile Kekin: Današnji crveni mundiri su neukusno zamotani u zastave

0

Mile Kekin pevač Hladnog piva i Momčilo Bajagić Bajaga, nedavno su izdali pesmu “Atlantida”, za Kekinov samostalni album “Kuća bez krova”.

mile kekin stripblog

Međutim, pored pesme i saradnje dva muzičara, ono što je privuklo pažnju javnosti, naročito stripovske, jeste spot. Spot je urađen u potpuno stripovskom fazonu gde su Mile i Bajaga predstavljeni kao dva rendžera koji se zajedno bore protiv svakojakih prilika. 

Pesma takođe sadrži stihove: „Ofanziva crvenih mundira, navalili su bagerima, Zagor, Duh sa Sekirom, šalje zadnje dimne signale. Ja kroz snove u pomoć hitam, u džepu kamen karamita, oj karamba karambita.” 

O svemu ovomo za Strip Blog govori Mile Kekin.

Kako je došlo do ideje za spot pesme „Atlantida“ koji je u potpunosti urađen u stripovskom fazonu?

Ideja se na neki način sama nametnula kroz tekst u kojem se spominje i Zagor, duh sa sjekirom i crvene mundire. Ipak, ključnu ulogu u realizaciji je odigrao Tomislav Fiket, režiser, animator i sve ostalo. On je uložio sate i sate da oživi likove i tako napravio spot za pamćenje. 

Vi i Momčilo Bajagić Bajaga, sa kojim izvodite pesmu predstavljeni ste kao kauboji, rendžeri i borite se rame uz rame, možete li nam objasniti simboliku?

Pa ne bih htio sad previše objašnjavati pjesmu, jer mislim da pretjeranim seciranjem svaka pjesma gubi na draži. Reći ću samo da se radi najviše o borbi za sjećanja, o pravu da pamtiš bez da pamćenje bude nepodobno i nepoželjno. Bajaga se nekako prepoznao u tekstu i pjesmi dao to još jedno krilo da pjesma poleti.

Šta tačno predstavlja Atlantida i u pesmi i u spotu, jer se epizode stripova u kojima ste akteri nazivaju „Atlantida“, „Blago Atlantide“, „Povratak rendžera“ i „Napad na Atlantidu“?

Atlantida je u ovom slučaju zemlja koja je potonula ne toliko zbog globalnog zatopljenja koliko zbog krivice svojih građana. Ali je ostao kulturološki, što bi Englezi rekli, common ground, otkuda smo krenuli svako na svoju stranu ali se nismo daleko pomakli. Čak štoviše. 

Ko su ti crveni mundiri koji navaljuju bagerima?

Lako se prepoznaju, jer su neukusno zamotani u zastave, glasniji su od drugih, stalno se busaju u prsa svojim porijeklom, preziru znanje, sposobnost, žene, kulturu i vegetarijance. 

Da li je zaista došlo do toga da Zagor „šalje zadnje dimne signale“?

Ostao je jadan bez para, zbog prokletih mundira pa nema ni za bon. Vidio je  da je broj luđaka u opasnom porastu pa će, ako pametniji budu stalno popuštali, Darkvud uskoro postati parkiralište. 

Da li vi volite da čitate stripove? 

Volio sam nekad. Nisam već dugo pročitao strip, ali čuvam neke stare stripove za koje sam nekako intimno vezan. 

Koji su vam omiljeni likovi i zašto?

Blek Stena i Zagor. Obojica su uvijek znali cijenit prijatelje, drže do svoje riječi i ne mare previše za stajling ko ovi današnji kicoški superjunaci. 

Kako na stripove gledate danas?

Moj sin i čita Spidermana i drago mi zbog toga. Premda mi malo žao što se nije nikad nakačio na Lunov magnusa nit Alan Forda.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x