“Maks Vinson”: Kada roditelji unište detetu život, ostvarujući svoj san!

0

Ko je sve od vas ili koliko je onih koje poznajete, a da žive snove svojih roditelja? Hajde priznajte?

maks vinson stripblog

Prikaz stripa “Maks Vinson” autora Žeremija Moroa u izdanju Besne kobile

Baš onda kada se roditelji ne ostvare u životu oni počnu svoju decu da upliću u one oblasti u kojima oni nisu uspeli. Prenose im svoje znanje, terorišu ih radom i vežbom, učenjem i slično. Takva deca nemaju vremena da se druže sa svojim vršnjacima, ne znaju ništa što se tiče svoje generacije i ne mogu da odrastaju i sazrevaju u, po njih, zdravoj okolini. A jedino zdravo okruženje za decu jesu njihovi drugari i jeste druženje sa klincima svog doba. 

Pročitajte: “Čistilište”: Lažni sjaj kapitalizma i pročišćenje zagrobnog života!

To je jedna od tema stripa Žeremija Moroa “Maks Vinson”. Maks je izvrsan teniser, neverovatan talenat koji za sedam godina profesionalnog bavljenja tenisom nije izgubio nijedan meč, a bilo mu je teško izgubiti samo jedan poen. Ovu neverovatnu mašinu za uništavanje protivnika u sportu sa reketima, stvorio je upravo njegov otac, koji nije ostvario svoje ambicije u Maksovim godinama.

maks vinson stripblog

Priča je podeljena na dva poglavlja “Tiranija” i “Razmena” 

U prvom poglavlju saznajemo ko je Maks Vinson, kako protiče njegov život i šta ga dovodi u situaciju da promeni način življenja.

Maks je visok momak, mlad, ali melanholičnog izgleda izgubljen u svetu, jer osim treninga i strašnog očevog mučenja, nije znao niti video išta drugo. Maks nije umeo ni da komunicira sa ljudima, nije umeo da se ponaša u svetu. Na njegovo ime i rad, na njegovom uništenom, šampionskom životu izgrađena je imperija, koju niti je želeo niti mu je bila potrebna.

Sve što je Maks želeo jeste da diše slobodno i bude ostavljen na miru.

U meču koji je trebalo da izubi, dešava se nešto nepredviđeno što će ostaviti traga na njegovu karijeru.

Drugo poglavlje “Razmena” donosi nam obrt u priči. Maks prosto želi da nauči da gubi, želi da nauči tehniku kako se igra pravi tenis. 

Ono što je najzanimljivije jeste kraj priče, jedna romantizovana serija scena koja se proteže i izvan korica knjige.

Strip nam donosi priču baš o onome o čemu smo govorili na početku teksta, donosi nam priču o tome kako se ostvaruju snovi roditelja, a uništava život deteta.

Crtež je karikaturalan, dosta prazan, ali u tonu stripa, zapravo bolje reći u tonu glavnog junaka. Dekor i pozadine su takve da se prelamaju beli i sivi tonovi. Sve je podređeno melanholiji.

strip blog

Knjiga je objavljena u izdanju Besne kobile 2018. godine, dok je u Francuskoj objavljivan u izdanju kuće Delkur 2014. godine. Ovakvo integralno izdanje, kakvo je objavljno kod nas, u Francuskoj je objavljeno 2016. godine.

Pored ovih stripova, autor Žeremi Moro je objavio i priče “Singe de hartlepool”, “Penss et les plis du monde”, “Saga de Grimr”. Autor je takođe dobijao i nagrade “Gran Guinigi: Special Jury Prize”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x