“Mater Dolorosa”: Nit koja spaja “Priču o Dilan Dogu” kroz borbu Mater Morbi i Mater Dolorose! 

0

“Mater Dolorosa” treći nastavak povesti o Dilan Dogu, jednom od najkompleksinijih, italijanskih strip junaka. Nakon davne epizode “Priča o Dilan Dogu” (#100), preko mlađeg nastavka “Mater Morbi”, nastavlja se priča o ovom junaku i u stripu pod nazivom “Mater Dolorosa”.

mater dolorosa stripblog

Odmah na početku priče treba napomenuti da je spomenuta epizoda objavljena u Italiji 2016. godine i da je njome praktično obeleženo trideset godina od stvaranja Dilan Doga. Dilan Doga su stovrili scenarista Ticiano Sklavi i crtač Angelo Stano, koji je i za ovu epizodu nacrtao naslovnu stranicu, koja prikazuje smrtonosnu galiju pred kojom stoji, od straha skamenjeni Dilan. Taj ukleti brod prati Dilana čitav njegov život i u ovom nastavku se otrkivaju tajne, još više i još dublje, o tome zašto je on u krajnju ruku opsednut izgradnjom svoje makete galije i zašto je nikad, za ovih trideset godina nije uspeo sklopiti do kraja.

Epizodu “Mater Dolorosa” su uradili scenarista i uradnik Dilan Doga u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore Roberto Rekioni i crtač Điđi Kavenago.

mater dolorosa stripblog

Da bismo govorili o ovoj epizodi, neophodno je da ispričamo ukratko ko je i šta je Dilan Dog. Dilan je “istraživač noćnih mora”, privatni detektiv koji se bavi istraživanjem ljudskih strahova, borbom sa duhovima, demonima i košmarima. On je takođe i veliki ženskaroš, to znači da su retke epizode, zapravo, bolje je reći da je presedan epizoda u kojoj Dilan ne “povali” neku svoju klijentkinju ili devojku koju upozna u tom stripu. Ova druga činjenica je jednako važna za priču i njegovu ličnost, kao i ostale crtice o ovom liku. Dilan je sin naučnika Ksabarasa i prelepe, blažene žene Morgane. Ksabaras je neko ko želi da stvori serum besmrtnosti, a Morgana predstavlja ženski lik svih Dilanovih devojaka koje dolaze, lik u koji je on večno zaljubljen. Svo troje se, u davno vreme, trista godina pre vremena radnje u stripu, našlo na jednoj velikoj galiji. Na ovoj galiji se Dilan, kao malo dete razboleo, a njegov otac je pokušao da pronađe lek za njega. On je zapravo tražio serum za besmrtnost. Morgana je brižna majka koja sve čini da spase svog sina iz vrtloga bolesti u koji je upao.

Ksabaras od prve epizode “Doktor Ksabaras”, kod nas prvi put objavljene 1987. godine pod pogrešnim imenom “Zora živih mrtvaca”, kada smo upoznali i Dilana, postaje neprijatelj broj jedan, glavnog junaka ovog serijala. Morgana se pojavljuje u kasnijim stripovima, i to u mnogim oblicima. Nekada kao utvara ili avet, nekada kao spasiteljica.

Pročitajte: Marko Šelić Marčelo: I Dilan i ja smo iz 80-ih, ovo vreme nije naš teren…

Važno je da napomenemo i Mater Morbi. Ona je druga Dilanova majka, zapravo majka bolesti, patnje, prolivene krvi. Mater Morbi je lik koji predstavlja tamnu stranu Dilanove ličnosti, koja mu donosi sve strahove, fobije i melanholično stanje uma, koje ga prati kroz čitav serijal. Nekada se takvo stanje manifestuje snažnije, nekada u manjem intenzitetu, ali je uvek prisutno. Iako nismo, sve do 2012. godine upoznali ovu damu u istoimenoj epizodi koju je Roberto Rekioni napisao, a Masimo Karnelave nacrtao (kod nas je objavljena u 71. broju redovnog serijala Dilan Doga u izdanju Veselog četvrtka) imali smo osećaj da ona postoji, znali smo da neka viša sila upravlja Dilanovim bićem, ali nismo poznavali njen identitet. Ona je krvnica koja se obavija oko protagoniste priče tako da ga ne pušta iz svog zagrljaja smrti. Neretko je Dilan bio u zagrljaju neumoljivog kosača duša, ali otkud mi znamo da se baš ispod te kapuljače, u izmenjenom, koščatom obliku ne krije Mater Morbi.

Radnja sve tri epizode u sagi o Dilan Dogu vezana je za galiju, vezana je za malog Dilana, Ksabarasa i Morganu. Priče se vrte oko njihovog boravka na brodu, ali svaka od njih razlaže radnju iz drugog ugla. U “Priča o Dilan Dogu” zaplet se vrti oko borbe između Dilana i Ksabarasa, u “Mater Morbi” se upoznajemo, upravo sa “Mater Morbi” koju smo već opisali, a u epizodi “Mater Dolorosa” fokus je usmeren na borbu dve Dilanove majke za svoje čedo.

mater dolorosa stripblog

“Mater Dolorosa” je epizoda u kojoj srećemo Dilana kao teško obolelog od duševne bolesti koja ga razra. Vidimo ga u teškom zdravstvenom stanju, agonija u koju upada i iz koje se bori da izađe izobličuje njegov lik i ličnost. U ovom delu, kao što smo već rekli, radnja se odvija na galiji, i ovo je epizoda u ovom serijalu koji je najviše baziran na tom mestu. Dve majke se bore između sebe, u glavi i košmarima svog deteta i uništavaju mu biće. Donekle, ovde se dobija i poenta samog postojanja Dilan Doga, a sami događaji na galiji, koji su predstavljali nit koja se obavija oko celog serijala, sada dobijaju i čvor između početka i kraja. U epizodi je Rekioni sastavio elemente novog Dilanovog okruženja, priču sa inovatorom i biznismenom Džonom Goustom i ono što je Ksabaras stvorio svojim serumom, a to je “Planeta mrtvih”. “Planeta mrtvih” je serijal Alesandra Bilote o neizvesnoj budućnosti u kojoj se obreo Dilan Dog, gde se brišu sve karakteristike lika i gde on vraća sve svoje poroke i ono što želi da potisne iz svoje prošlosti. Epizoda je solidna, crtež je melanholičan, a kolor je u tonu zagasitih boja.

strip blog

“Mater Dolorosa” je kod nas objavljena pre dve godine u integralnom izdanju Vesleog četvrtka “Majke i očevi”, u kojem su bile sadržane sve tri priče o kojima govorimo u ovom tekstu. Ovog puta dolazi u redovnom izdanju u broju 152.

mater dolorosa stripblog

Dilan Dog je, kao što smo rekli veoma kompleksan lik, junak težak za razumevanje…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x