“Teks – Staza uspomena”: Priča iz srca starog rendžera…

0

Sa amblemom sedamdesetogodišnjice u redovni serijal Teksa došla je epizoda koja vraća uspomene na Teksovu ženu Lilit i jednu avanturu sa starim neprijateljem.

staza uspomena stripblog

Prikaz stripa “Teks – Staza uspomena” Klaudia Nicija i Fabia Čivitelija u izdanju Veselog četvrtka

Mladog Teksa privezanog za žrtveni stub spasila je lepa pripadnica plemena Navaho Lilit uzevši ga za svog muža. Onda kada su se njeni saplemenici spremali da od prsa pobunjenika strelama naprave ježova leđa, pojavila se ona i sve promenila, neslutivši da će se zaljubiti i da će ta ljubav biti uzvraćena na najlepši i najsnažniji mogući način.

Pročitajte: “Propovednik – Južnjačka tuga”: Izdaja prijatelja ostavlja trajne ožiljke…

Teksova družina je na svom putu naišla na ruševine stare katoličke misije San Hoakin gde je planirala da prenoći. Teks je sa namerom doveo svoje prijatelja i sina na ovo mesto puno uspomena kako bi na miru prenoćili. Stari manastir i manastirsko imanje je bilo razoreno zemljotresom oko jedne decenije i niko ga nije obnovio. Uz stalne strepnje Srebrne kose, starokostog rendžera Kita Karsona, Teks zapičinje svoju povest koja ga veže i podseća na njegovu pokojnu ženu. 

Dva Bonelijeva veterana scenarista Klaudio Nici i crtač Fabio Čiviteli 2019. godine stvorili su priču “Staza uspomena” kao 575. po redu u redovnom Teksovom serijalu. Ovaj moćni tim kreirao je priču na standardnom broju tabli za novije Teksove stripove, sa veoma brzom i dinamičnom radnjom. 

Često su stripovi poput ovih opterećeni nekom opširnom pozadinom, ali kako se malo zna o Lilit, a urednički tim sve daje na kašičicu, ova epizoda je sa sobom donela isto tako malo informacija, zapravo sve ono što znamo – Lilit je Teksa spasila smrti, mnogo su se voleli i dobili su dete zajedno, a na kraju je Lilit preminula od zarazne bolesti koja je pokoslia mnoge. O njoj se malo zna jer i sam Teks u ovoj epizodi kaže da je period koji su proveli zajedno isuviše kratak i da ga želi sačuvati u srcu. 

staza uspomena stripblog

Avantura o kojoj Teks priča, je veoma dinamična i puna akcije, ali sa setom i emocijama provučenim kroz čitavu epizodu kao nit koja drži sve elemente zajedno. Njen zaplet počinje kada Lilit dobije poziv da dođe u manastir u kojem je pohađala školu jer njen učitelj proživljava svoje poslednje dane života, dok nju i Teksa na putu vreba opasni pobunjeni sin poglavice Apača želeći da izazove rat između plemena.

Veseli četvrtak je objavio ovu epizodu sa fenomenalnom naslovnicom Klaudia Vilje 2022. godine u 75. broju redovne serije Teksovih izdanja u formatu klasične A5 sveščice. 

“Staza uspomena” je strip koji govori o onome o čemu glavni junak najradije ćuti.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x