“K.O. u Tel Avivu”: Kako je biti strip umetnik u Izraelu?

0

Istraživanjem Economist Intelligence Unita (EIU) iz 2021. godine Tel Aviv je za život najskuplji grad na svetu.

tel avivu stripblog

Prikaz stripa “K.O. u Tel Avivu” autora Asafa Hanuke u izdanju Komika

U istraživanju je učestvovalo 173 države, a analizirano je 200 proizvoda i usluga. Cene hrane, prevoza, osnovnih životnih potreba, “režija” i stanovanja su najskulje u ovom izraelskom gradu.

Pročitajte: “Cross to bear” – Lov na Džeka Trboseka u bespućima Divljeg zapada

Baš u tom gradu, u samom centru živi Asaf Hanuka (1974), strip autori i predavač ilustracije i stripa, koji je dvehiljaditih, u časopisu Calcalist iz Tel Aviva, objavljivao strip table o svom životu, životu umetnika u najskupljem gradu na svetu. Kasnije je tih devedesetak tabli skupljeno u integralno izdanje nazvano “K.O. u Tel Avivu” (copyright za izdanje Komika 2012), a osvojilo je i značajne nagrade poput zlatne medalje Društva ilustratora kao i posebno priznanje na Communication Arts Annuals-u.

tel avivu stripblog

Asaf Hanuka je porodičan čovek, oženjen ilustratorkom Hilit Šefer sa kojom ima predivnog, pametnog sinčića željnog znanja, takoreći radoznalog. On ima tri životne uloge, jedna je naravno porodična, oženjen je čovek, što bismo mi rekli domaćin, zatim, on je otac koji ima obavezu da vaspita dete, da mu obezbedi normalan život zajedno sa svojom suprugom, a supruzi da bude dobar muž i on je profesionalni ilustrator, predavač i strip autor. Kada dva umetnika, kakvi su Hanuka i njegova žena stupe u brak, ne postoji zemlja u kojoj će oni živeti, u najmanju ruku bezbrižno. Iako se negde u razvijenijim zemljama zapadno-evropskog sveta ili Sjedinjenih Država više ulaže u umetnost, i tu je potrebno truda i rada, a put do “pada” je mnogo lakši nego do uspeha. Kada govorimo o Izraelu, zemlji večnog rata i sukoba sa Palestinom i ostatkom sveta, svaki građanin, pa i umetnik dobija teg od hiljadu i po tona na svoja pleća i s njim se vozi kroz život.

Na jedan zanimljiv, šaljiv i domišljat način Asaf Hanuka je opisao svoju svakodnevicu eksploatišući bračni, porodični i profesinalni život u potpunosti. Zgode i nezgode, strahovi i težnje, nadanja i snove provučene kroz sasvim obične priče kako su se događale i doživljavale autor je opisao lakim pokretom pera, veoma utanačenim ritmom, blagim koloritom i jasnim proukama. Koliko je teško održati tri uloge, ranije navedene, na jednom čoveku, u neljudskim životinim okolnostima najbolje opisuje knjiga “K.O. u Tel Avivu”.

tel avivu stripblog

Kako je to zapisao strip autor Gi Delil (Pjongjang): “Nedelju za nedeljom, Asaf Hanuka nam daje komadić svoje svakodnevice. Ali autor nikad nije tamo gde bi ga očekivao. Na momente ciničan, a najvećim delom poetičan on uživa da navodi čitaoce na pogrešan trag. S jedne strane, to je pogled stanovnika Tel Aviva, pogled oca porodice, jednog sasvim običnog čoveka, ali iznad svega, to je verzija originalnog i autentičnog autora.”

Knjiga je kod nas objavljena 2018. godine u kvalitetnom izdanju izdavačke kuće Komiko, sa jedinstvenim prevodom Gorana Kostrovića sa francuskog jezika. 

Ovo jeste knjiga za širu publiku, ali i za umetnike, a razlog za ovu tvrdnju možda i nije dobro iznositi…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x