Wild West – serijal za ljubitelje legendi Divljeg zapada!

0

Serijal Wild West koji je Čarobna knjiga objavila 2021. godine sa dve epizode “Kalamiti Džejn” i “Divlji Bil” scenariste Tjera Glorija i crtača Žaka Lamontanja je pravi vestern strip – stripčina!

wild west stripblog

Prikaz stripa “Wild West” Tjera Glorija i Žaka Lamontanja u izdanju Čarobne knjige

Serijal Wild West je zamišljen tako da se bavi legendama Divljeg zapada i upravo su prve epizode “Kalamiti Džejn” i “Divlji Bil” to i potvrdile. Najpoznatija i najžešća žena “Zapada” i jedan od najcenjenijih revolveraša u starim vremenima Sjedinjenih Država otvorili su prostor drugim pričama na velika vrata.

Pročitajte: Bandera! – Ultimativni Bonelijev krosover

Obe priče su povezane, a tema je klasična – osvajanje zapada Sjedinjenih Američkih Država, što je Amerikancima nakon građanskog rata 1860-ih godina bio san i cilj napretka zbog novih bogatstava i razvoja ličnih interesa. Sve to povezuje izgradnja železnice, nezaustavljivog simbola progresa, koja je bez ikakvih dilema doprinela razvoju društava, gradova i tehnologija.

wild west stripblog

Martu Kanari – Kalamiti Džejn zatičemo kako radi u salunu i javnoj kući Red Foks u malom gradu Omaha, pred čijim kapijama samo što nije zapištala prva, parna lokomotiva. Iako je rođena u Prinstonu, Misuri, tu se nije zadržala. Nakon pogibije svoje porodice, morala je da radi sve i svašta kako bi preživela, što je na kraju rezultiralo i onom najgorem, poslu prodaje vlastitog tela. Sa druge strane, Divlji Bil Hikok, ratni veteran koji je uspeo da smakne čitav jedan odred južnjačke vojske tokom rata, nikada svoj radni zadatak ne ostavlja po strani, uvek je u sedlu i sa rukom spremnom da trzne obarač. Njegovom oštrom pogledu, izoštrenim čulima i pravednom metku niko nije umakao, a misija za koju mi znamo bila je i više nego plemenita, naime, bio je u potrazi za ubicama porodice jedne nedužne devojčice. 

wild west stripblog

Ono što izdvaja ove dve priče od ostalih vesterna koji se mogu naći na našem tržištu, pored akcione radnje, bez tupih dijaloga jeste neverovatan crtež Žaka Lomontanja (1961), kanadskog ilustratora, poznatog po radu na epskom serijalu Les Druides (2005) i nagrađivanom stripu Helsing contre Jack l’Eventreur. On je slikao priče toliko realistično i uverljivo da bi se ilustracije mogle meriti sa sekvencama u filmovima. Scene, kolorit, popunjenost detaljima, odsjaji zalazećeg sunca u reci izgledaju osvežavajuće ostavljajući utisak takav, da bi se svaka scena iz stripa mogla uramiti kao zasebna dekorativna slika. Sa druge strane Tjer Glori (1974) scenarista stripa koji je pokrenuo ovaj serijal 2020. godine je poznat po radu u časopisu Žurnal de Spiru i serijalu Bušido, ali ovim stripom reklo bi se uspešno ulazi svet vesterna na kojem su se mnogi opekli.

wild west stripblog

Ako nešto kompletnošću dela može da zadivi, a vestern je tematike, onda je to svakako Wild West – zanimljiv, dinamičan i slikarski vrhunski urađen.

Izdanje Čarobne knjige kao 56. knjiga edicije “Stari kontinent” sa već dobro poznatim, tačnim i preciznim prevodom Ilije Čanka sa francuskog, u jakom, tvrdom povezu i kvalitetnom papiru, vredno je kolekcionarsko izdanje. 

Wild West je serijal za ljubitelje vestern žanra koje će ih uvesti dublje u istoriju legendarnih likova čije su avanture čitali u stripovima, crtanim i pisanim romanima…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x