“Ja ubijam divove”: Kada se devojčica uhvati u koštac sa divovima svog sveta koji se raspada!

0

Koliko dete svojom uobraziljom može daleko da ode, da pokrene stene i uzburka mora, a sve ono što se oko njega dešava u jednom momentu počinje da oživljava i pred očima najnevernijih iz njegove okoline.

ja ubijam divove stripblog

Prikaz stripa “Ja ubijam divove” Džoa Kelija i Kena Nimure u izdanju Fibre

Barbara Torson je obična devojčica, učenica osnovne škole jednog malog, primorskog grada u Sjedinjenim Američkim Državama. Čim se čitaoci sretnu sa likom, odmah im je jasno da imaju posla sa oštroumnom, pametnom, inteligentnom curicom britkog jezika, koja nikome ne ostaje dužna. Jednom prilikom, kada ju je učitelj pitao čime se bavi, zbog vidne nezainteresovanosti za nastavnu temu na času, ona je odgovorila: “Ja tražim divove, ja lovim divove, ja ubijam divove!”

Pročitajte: “Dani peska”: Kad pesak zaveje svet poput mećave snega!

Grafička novela “Ja ubijam divove” govori o devojčici koja se u svom najranijem detinjstvu suočava sa ogromnim životnim problemima. Iako je duboko zagrađena u svoj svet divova i titana boreći se protiv njih svojom torbicom koja krije oružje namenjeno samoodbrani, ni sama ne shvata ili zapravo bolje reći odbija da primeti kako se svet oko nje ruši. Divovi, te skrivene strepnje i strahovi za smrt vlastite majke koja je izvesna, su velika prepreka za tako malo srce poput Barbarinog. Njen put i borba u siledžijskoj sredini koja traži slabu tačku kako bi ovu klinku udarila i satrala po pritiskom, bili su naizgled nemogući poput kolosalnog čudovišta spremnog da uništi sve pred sobom. Međutim, njena pobeda i jeste u tome što je uspela da se izbori i pogleda istini u oči, kao hrabri ratnik izlazi “jedan na jedan” na partiju sa smrću i smeje joj se u lice.

ja ubijam divove stripblog

Džo Keli i Ken Nimura su 2009. godine su istočnjačkim stilom crteža započeli ovu dinamičnu priču, bez praznog hoda i dosadnih, razvučenih objašnjenja pozadine. Autori su i u narativnom, ali i crtačkom smislu, smenjujući nekada veoma uredno složene, a nekada izuzetno konfuzne scene, uspeli da uđu u psihu mlađih osnovaca, prenoseći odnos prema svetu iz njihove perspektive. Ovo svakako moze potvrditi i sam scenarista priče Džo Keli koji je u intervjuju, na poslednjim stranama integralnog izdanja (izdanje Fibra 2018) uporedio glavni lik, viuzelno, sa svojom ćerkicom, ali kao otac ženskog deteta svakako moze imati bolji i jasniji uvid u to kako oni gledaju na svet i kakva je okolina koja ih okružuje.

Kako je sam crtač stripa rekao: “Ključ uspjeha priče bio je u dobrom portretiranju Titanova lika. Nešto odviše detinjasto ili eksplicitno ubilo bi mu šarm. Bilo mi je teško jer njegov identitet skrivamo kroz gotovo cijelu priču pa nismo mogli dopustiti da njegova pojava zavara. Isto je važilo za sve Barbarine noćne more i vizije, gdje sam, umijesto da ih napravim vrlo osebujnima, mislio da će nam apstraktniji izgled omogućiti da s čitateljima nađemo zajedničke poglede na ono što se smatra zastrašujućim ili opsenim.”

Fibrino izdanje iz 2018. godine dolazi nam u kvalitetnom, tvrdom povezu sa kvalitetnim papirom, i prevodom Nikole Pezića koji je svojim udubljivanjem u klinačke fraze još više pojačao efekat same priče i likova. Na početku knjige imamo uvodnik filmskog režisera Krisa Kolumbusa koji je zabeležio da je Džo Keli napisao dubokoumnu priču o djetetu koje koristi fantaziju kako bi se probilo kroz grubu stvarnost. “Lik Barbare rijetkost je u većini crtanih romana i stripova. Ona je ranjena, ne odviše dopadljiva osoba, istovremeno opipljivo, trodimenzionalno ljudsko biće.”

Najinteresantnije i najoriginalnije u ovoj knjizi, 32. u okviru edicije Orka jeste to što na kraju postoji kratak stripić o stvaranju stipa gde su prikazani autori kako stvaraju svoje likove.

Prema ovoj noveli sniljen je i film 2017. godine pod istim nazivom, u režiji Andersa Valtera, dok su uloge tumačili Medison Vulf kao glavna junakinja, Imogen Puts, Sindi vejd, Roj Džekson i drugi. 

Priča je veoma dinamična kao što smo i na početku naglasili, ne treba je odbaciti samo zato što se radi o maloj deci, već joj treba dati priliku da se istakne i približi onima sa istim problemima.

Barbara ubija divove, duboko u sebi i za sebe.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x