Bandera! – Ultimativni Bonelijev krosover

0

Zlatna serija Veselog četvrtka došla je do broja 36 koji u sebi donosi ostvarenje dečačkih snova svih koji su odrastali uz vesterne iz Boneli produkcije.

Vrlo brzo nakon italijanske premijere u serijalu o dogodovštinama mladog Teks Vilera, Veseli četvrtak je obogatio svoju kolažnu ediciju sudarom titana koje su osmislili otac i sin Boneli. bandera

“Bandera!” je na kioscima i u striparnicama, a dostupna je u čak četiri varijante sa naslovnicama koje su radili Doti (A), Kerac (B), Perović (C) i Talajić (D) tako dajući svoj lični pečat ovom istorijskom kiosk izdanju. Treba primetiti da alternativne naslovnice ovaj put imaju još veću snagu i upečatljivost, a i bilo je očekivano da domaći trio odličnih crtača bude inspirisan.

Scenario potpisuje aktuelni Teksov urednik Bozeli, dok je priču nacrtao Ferijev naslednik na Zagorovim koricama i povremeni član stafa teksaškog rendžera, Pičineli.

Iako se radi o epizodi iz Teksovog spin of serijala, bitno je napomenuti da je za njeno potpuno razumevanje potrebno pročitati dve Zagorove avanture na koje se “Bandera!” direktno nastavlja, a koje je Veseli četvrtak objavio u Odabranim pričama 56 i 59.

Mesto radnje je Teksas. Nova kriza sa Komančima, izazvana ubistvom poglavice Sivog vuka, se zahuktava. Teksašani su rešeni da očiste Državu usamljene zvezde od Indijanaca, a čini se i da naslednici Sivog vuka nemaju više snage da se bespoštedno bore.

Pročitajte: “Tex – Snakeman”: Ko sanja zmiju, srešće neprijatelja!

U to vreme Teks je odmetnik, mlada usijana glava koja prvo puca pa onda razmišlja i nalazi se na brojnim poternicama. Kada naleti na karavan sa nemačkim doseljenicima koji su napale Jamoarike i maltene sam otera Indijance, srešće svog prijatelja Baka Berija. Drugovanje sa ovim rendžerom će mladom Vileru omogućiti da upozna, među belcima omraženog, Adama Krejna i njegovog krvnog brata.

Zagor je ponovo u Teksasu i rešen je da privede pravdi ubicu svog pobratima Sivog vuka. Sede vlasi su počele da se formiraju na zaliscima Duha sa sekirom, ali to je jedino što nagoveštava da stazom života korača pedesetak godina. I dalje je okretan, neumoljiv i pun mudrosti i strpljenja koja fali mladom Teksu.

Bozeli je u ovom stripu ispripovedao dečije maštarije svih koji su odrastali na Bonelijevim stripovima, bilo u Italiji ili bivšoj Jugoslaviji. Spojio je dva najdugovečnija i najpoznstija SBE junaka u priču koja zauzima nešto manje od 150 tabli. I mada se može reći da ovaj susret dolazi 20, 30 godina prekasno da bi imao pun efekat na čitalačku ciljnu grupu, dobrodošao je.

Priča je zbog izgradnje kulisa za susret Zagora i Teksa nešto slabija od “Teksaških rendžera” i “Pod meksičkom zastavom”. Sve pršti od akcije, pucanja i udaraca sekirim i maltene da kroz ceo strip ne postoji odmorište duže od tri table na kom bi se radnja pustila da diše i gde bi se istakla kompleksnost situacije oko progona Komanča koji zapravo nisu dovoljno ni naglašeni.

Kontrast izmedju Teksa i Zagora kao likova je odlično prikazan i kada stane naspram budućeg rendžera duh iz Darkvuda deluje kao veteran spreman da deli lekcije usijanoj glavi. Njihov susret nije pojeo ostale likove kojih ima obilje i svi su odlično istaknuti, a čini se da je mnogima ostavljeno prostora za povratak u Teksov prikvel.

Ono što je najveća mana ovog krosovera jesu akcione scene. Stiče se utisak da su pisane bez mnogo razmišljanja o tome kako će izgledati kada se nacrtaju i u dobroj meri izgledaju besmisleno. Očigledno je Bozeli preterao u nastojanju da zadovolji fanove spektakularnim akcijama u kojima zajedničkim snagama učestvuju Zagor i Teks.

Pičinelijev crtež je jako dinamičan i prija oku, ali stiče se utisak da je njegova režija samo doprinela besmislu akcije u pojedinim scenama. Kadriranje je odradio jako dobro i količina detalja na pojedinim vinjetama je zahtevala da se za njih odvoji malo više vremena.

Kada se podvuče crta, ne može se reći da je ovaj susret spektakl kakav smo možda očekivali, ali je sasvim dobar predstavnik Boneli vesterna i uspeo je da u jedan strip donese šmek Teksa i duh Zagora, dva junaka koji se u velikoj meri razlikuju. Nadamo se da im ovo nije poslednji susret.

Na poslednje dve strane u izdanju se nalazi tekst koji najavljuje pustolovine mladog Teksa koje, po svemu sudeći, možemo da očekujemo na kioscima u neko dogledno vreme u izdanju Veselog četvrtka.

Autor: Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x