“Trava”: Trava niče svuda, baš kao i zločin nad nedužnima!

0

Za delo “Trava” Keum Suk Gendry-Kim važi jedna činjenica – sama muka žrtava i nesreća uništenih generacija su pisale i crtale svaku scenu, svaku vlas, svako slovo ove grafičke novele.

trava stripblog

Prikaz stripa “Trava” Keum Suk Gendry-Kim u izdanju Agarthi Comics-a

Autorka Keum Suk ispričala je priču jedne “žene za utehu”, bake Lee Ok-seon. Ova Korejka tokom Drugog svetskog rata služila je, iako maloletna, vojnicima japanskog carstva za utehu, odvojena od svoje porodice i svoje zemlje, negde u Kini. 

Pročitajte: Persepolis: Dnevnik jednog odrastanja okupiranog ratovima, revolucijama i prevratima…

Kako to samo divno zvuči zar ne? Neke žene su im služile da ih uteše jer su potreseni svim zverstvima i zločinima koje su počinili… Svakako, ironiji i sarkazmu ovde nema mesta, a “žene za utehu” su zapravo bile, često devojčice, u sližbi seksualnog terora. U generalno izmučenoj Koreji ili Kini nestajale su devojčice, otimali su ih raznorazni preprodavci belog roblja, a čestu su ih i roditelji prodavali kako bi ostatak porodice nekako prehranili i održali. Neki su znali šta čine, dok su ostali roditelji bili u zabludi da parovi bez dece usvajaju njihovu devojčicu, ali takva pojava nije bila retkost i često se praktikovala. Ohola i zločinačka politika Japana u to doba nije imala kraj, meru niti granicu, a to se vidi i po tom ponižavajućem nazivu “žena za utehu” ili “žena utehe”.

Baka Ok-seon o kojoj autorka priča imala je život kakav smo opisali, od prvog razočarenja kada je mislilia da je roditelji daju porodici bez dece koja će je poslati u toliko željenu školu, pa sve do uništenih snova o prvoj, onoj najlepšoj ljubavi… A šta je između? Između joj se dogodilo ono najgore, nehumani uslovi, po trideset-četrdeset prljavih vojnika za veče, prve bolne menstruacije, nehigijena, polne bolesti, glad i glad.

Grafička novela “Trava” kroz lični primer jedne od žrtava govori o strašnoj sudbini žena jednog naroda, koje su od rođenja gladne, zlostavljane i mučene završile u rukama zverskih vojnika, okrutne i tiranske vlasti, a sve sa ciljem da se neko na njima razonodi i zadovolji. Ovakve primere mučeništva istorija je retko gde mogla da pronađe, ali zverstva opisana kvadratićima i kadrovima umetnice Keum Suk bude najsurovije emocije čitalaca koje je teško opisati i sažeti.

Manga “Trava” prevedena je na 13 jezika, a nagrađivana je Nagradom Harwey 2020 za najbolju međunarodnu knjigu, Nagradom New York Timesa 2019 za najbolji strip i Nagradom The Guardian 2019 za najbolji grafički roman u Velikoj Britaniji. 

Autorka Keum Suk Gendry-Kim (1971) svojim mastiljavim tablama nalik na Špigelmanovog “Mausa” urezala je mračnim slovima patnje žrtava ovog “seksualnog holokausta” kojim su uništena tela i duše gladnih i rođenjem namučenih devojčica. Ova autorka je poznata i po delima “The Waiting” i “Jun”, a za kratki strip “Sestra Miđa” o ženi utehe dobila je nagradu za najbolji kreativni strip.

Strip strava objavljen je od strane sarajevskog Agarthi Comics-a u kvalitetnom izdanju sa tvrdim koricama sa efektnim prevodom Ji Suk Baek.

Trava niče svuda, baš kao i zločin nad nedužnima, siromašnima i slabima.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x