“Tex – Snakeman”: Ko sanja zmiju, srešće neprijatelja!

0

Naravno, Enrike Breća u Texone ediciji broj 12. (zapravo 13, ali je bio nulti broj) pod nazivom “Snakeman” nije onaj Breća kojeg poznajemo iz nekih horor priča prepoznatljivih za njega ili čuvenog Alvara Majora, pre svega što Breću svi volimo i prepoznajemo bez boje, ali ni Mauro Boseli nije baš bio na vrhuncu zadatka.

snakeman stripblog

Prikaz stripa “Tex – Snakeman” Maura Boselija i Enrikea Breće u izdanju Libellusa

Naime, od kada je Libellus 2021. godine, svega nekoliko meseci nakon originalnog izdanja objavio ovaj album Velikog Texa u boji na društvenim mrežama su krenuli komentari, uglavnom negativni prestižući jedan drugog, nadograđujući se na prethodne. Enrike Breća, veliki strip umetnik koji je svoje bravure radio uglavnom u crno-beloj tehnici i poznat je po intenzivnom tušku veoma jasno određenim i uređenim linijama kontura, uradio je priču o vođi naroda Hopija, nekadašnjih neprijatelja Navaho Indijanaca zajedno sa urednikom Texovog serijala u izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore Maurom Boselijem.

Pročitajte: Teks “Kraljica vampira” i “Hram u džungli”: Teksovo mistično putovanje u meksičku džunglu!

Pažnja nastavak teksta sadrži prepričane delove izdanja

Od samog starta priče jasno je čitaocima da je u pitanju one shot priča urađena kako bi se oživele stare crtačke legende koje su već imale prilike 2016. godine da se oprobaju u izradi Velikog Texa u epizodi “Kapetan Džek” (misli se na Breću). Priča je urađena bez mnogo komplikacije radnje, sa veoma dinamičnom i kratko opisanom prošlošću koja je neposredno uzrokovala nesreće nadvijene nad selom Navahoa. Crveni oblak, duhovni vođa Navahoa ispričao je mladom Kitu Vileru pozadinu onoga što će ih zadesiti, otišao je u vreme kada Navahoi nisu bili miroljubiv narod, već veoma okrutan i surov prema svojim neprijateljima, između ostalih i narodu Hopija. Nakon što su sinu vođe Hopija Navahoi ubili oca, pobegao je koliko su ga noge nosile, dok je za njim trčao poglavica napadačkog plemena. Iznad ponora jedne litice, dečak više nije imao kuda, a okrutni ratnik je zamahnuo svojim tomahavkom iznad njegove glave u trenutku kada mu se otrovnica obmotala oko nogu i ugrizla malo ispod zadnjice desne noge. Od tog trenutka zmijoliki bogovi su bili na strani dečaka, a on je postao Snakeman – zmijski čovek. 

Iako je Breća, svakako uz dozvolu, a možda i sugestije scenariste i urednika Texa u izdavačkoj kući Snakemana uradio prilično zmijolikog u smislu fizičkog izgleda, priča zapravo ne zalazi u mračne ponore magije i zlih sila starog zapada kao što je to slučaj u serijalu Magični vetar, priči o belom šamanu Sijuksa Nedu Elisu, već je sve podređeno verovanju naroda. Napredovanje Hopija, Texova nesreća i čovek koji razgovara sa zmijama navodeći ih na svoje neprijatelje i bacajući njihove otrovne čeljusti na vratove osuđenika, povezana je sa verovanjima drevnih naroda da je tako nešto vezano za “jaku magiju” i naklonost bogova, ali činjenica je da nema mnogo nerealnih elemenata u samoj priči. Recimo jedna od novijih epizoda “Tex – Kraljica vampira” broj 701. koju potpisuju Manfredi i Boci je mnogo mističnija, nadrealnija i magijski potkovanija sa više, mnogo više fantastičnih elemenata i ljudi, takoreći vampira, nego što je ova. Boseli i Breća su ovde izdvojili neke od tradicionalnih motiva indijanskih naroda poput čoveka kostura kojeg je još Đanluiđi Boneli uvek u epizodi “Istraživači zlata”. 

Breća u boji je dosta diskutabilna priča i verzija umetnosti ovog autora. Svakako, boja Breći nije strana, ali ga mi nismo baš toliko upoznali u kolornom žanru, pa nam se može činiti čudno i nesvakidašnje i samim tim potegnuti neke od prepozitivnih ili prenegativnih komentara. 

snakeman stripblog

Libellusovo izdanje, A4 formata, tvrdih korica i veoma kvalitetnog kolornog papira sa korektnim prevodom Andreja Civitaša i prelomom Zlatka Milenkovića svakako je posebno kolekcionarsko izdanje visoke vrednosti. 

Možda je prejako reći da je ovo delo “remek” kao što ga je u uvodniku za izdanje najavio David Boneli treća generacija nosilaca Bonelijevskog nasleđa, ali svakako vredi pročitati jer nije kako one dugačke vestern epizode sa otegnutom i ponekad veoma napornom radnjom. Priča je veoma efektna, efikasna, sa brzim razvojem događaja, puna akcije, a opet i logične pozadine koja priči svakako daje težinu.

Susret zmijolikog poglavice i čoveka kostura je viši od epskih razmera. 

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x