“Propovednik: Drevna istorija”: Krvava staza pokolja jednog sveca!

0

Mrzeti toliko jako da ta mržnja zaledi ceo pakao i u njemu napravi ledenice, glečere da se i samom đavolu zaledi srce, to znači onda vrhunac bola i patnje, neumirućeg zla koje se rodilo. 

drevna istorija stripblog

Prikaz stripa “Propovednik: Drevna istorija” autora Garta Enisa i grupe crtača i kolorista u izdanju Darkwooda

Nekada davno, onaj kojeg smo upoznali kao Sveca ubicu, bio je običan čovek. Imao je svoju krvavu prošlost, porodicu koju je voleo i verne pištolje. Ono što smo izostavili iz opisa ove ličnosti jeste to da mu je narav bila preka, a prst na obaraču lagan i agilan. Njegova krvava istorija seže još u doba američkog građanskog rata gde je kao vojnik Konfederacije počinio masakr kod Manasasa, Antijetama, Getizburga… Međutim, uplašene oči devojke koju je spasao, pre svega od sebe pa i od drugih onda, su ga navele da pokuša svoj život da dovede u red.

Pročitajte: “Propovednik – Ponosni Amerikanci”: Uvod u krvavi rasplet…

Veliki smetovi, okrutni razvojnici i groznica, odneli su ljubav onome koji je mrzeo čitavog svog života, a kada takav neko poveruje u ljubav i ovako mu se vrati, tada ledom okovano đavolje sklonište postaje neizbežna realnost. 

drevna istorija stripblog

Četvrta knjiga “Propovednika – Drevna istorija” donosi nam niz od nekoliko najsnažnijih priča u serijalu. Pored ove serije, snažan je i niza priča o propovedniku Džesiju Kasteru i njegovoj devojci Tulip, ali priča o čoveku koji je ugasio večnje ognjeve pakla i zbog kojeg je sam đavo poludeo od besa u svom “raju”, a anđeo smrti mu predao svoju dužnost uz dva Voker kolta iskovana od metala njegovih mačeva zaista ostavlja utisak teške, ako ne i najteže priče serijala. Pored ove priče, saznajemo i Čmarfejsovu pozadinu, odnosno istoriju momka koji je do te mere bio izopšten iz društva da je pokušao uraditi ono što je njegovom idolu, Kurtu Kobejnu (kultnom frontmenu grupe Nirvana) oduzelo život – pucao je sebi u glavu. Međutim, to ga nije ubilo, već mu je ostavilo lice tako unakaženo, da izgleda kao čmar. Poslednja priča se vrti oko dva zlostavljača Džodija i T. C-a, dvojice bilmeza u službi Kasterove poremećene babe, koji mogu sve i ne prezaju ni zbog čega.

drevna istorija stripblog

Epizode objavljene u okviru ove knjige, 2013. godine u Darkwoodovom izdanju sa oštrim i odsečnim prevodom Ivana Jovanovića objavljene su kao specijali u okviru Propovednikovog serijala, a originalni intergral je objavljen 1998. godine u izdanju Vertigo Comicsa – “Preacher Special: Saint of Killers” brojevi 1–4, “Preacher Special: The Story of You-Know-Who” i “Preacher Special: The Good Old Boys”. Pored scenariste Garta Enisa u radu na ovim epizodama su radili i crtači Stiv Pag, Karlos Ezkvera i Ričard Kejs uz koloriste Pamelu Rembo, Meta Holingsvorta i Nejtana Ejriga, uz naslovnice Glena Fabrija, umetnika koji je isticao u naslovnim ilustracijama najjače izopačenosti priča i emocija likova. 

 

“Propovednik – Drevna istorija” je možda i najkrvaviji niz epizoda u serijalu, ako izumemo neke nepogode koje će izazvati svega i svačega, ali ovo je ono što je prikazano, pojedinačnim ubijanjem i krvavim obračunima idući sa scenama nasilja u nedogled. 

Propovednik je svoje putovanje započeo i u svom nasleđu otkriva krvave staze pokolja.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOGA:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x