Eternals iliti Večni, izaslanici bogova koje je stvorio Džek Kirbi

0

Eternals iliti Večni su sleteli na filmska platna u okviru Marvelovog filmskog univerzuma i čini se da se nisu baš proslavili… Ko su likovi koji su inspirsali ovaj film i kako su se pojavili na stripu?

Marvelovi Eternals (Večni) nisu baš najpoznatija grupa strip junaka iz Marvelovog ogromnog opusa. 

Početkom 1970-ih Džek Kirbi je napustio Marvel Comics zbog brojnih ličnih, kreativnih i finansijskih sukoba. Kirbi je otišao u DC Comics gde je dobio određene ruke da u stirpovima realizuje sve ideje koje su mu padale napamet. Ipak, odnos između Kirbija i DC-a je bio prekratak (i prilično sporan) i vratio se u Marvel nekoliko godina kasnije.

Tada je ‘kralj stripova’ za Marvel Comics stvorio Eternals (Večni) koji se pojavljuju u julu 1976. godine. U tom trenutku, Kirbi se udaljavao od koncepta tradicionalnih superheroja (iako je imao nezaboravne epizode na serijalima Kapetan Amerika i Black Panther na kojima je radio po svome povratku u Marvel) i više je bio zainteresovan za teologiju, mitologiju, metafiziku i druge opojne i nesvakidašnje koncepte. Tako su rođeni Eternals, skrivena rasa bogolikih bića koja su bila vezana za stvaranje čovečanstva, ljudske civilizacije i duboko uticali na istoriju sveta.

Kao i sve što je Džek Kirbi radio tokom ove ere, koncept The Eternals-a je bio zaista veliki. I dok Kirbi nikada nije nameravao da ovaj koncept i ovi likovi postanu deo Marvelovog univerzuma, nakon Kirbijevog odlaska, upravo se to dogodilo, iznedrivši novo poreklo Marvelovog univerzuma i na kraju dovodeći do nastanka verovatno najvećeg Marvelovog negativca, Thanosa.

Prema Kirbijevim originalnim idejama, univerzum je naseljen džinovskim svemirskim bogovima poznatim kao Celestials. Primetili ste jednu od ovih Kirbijevih kreacija u prvom filmu Čuvara Galaksije. Oni putuju od planete do planete vršeći eksperimente. Pre milenijuma, Celestials-i su stigli na Zemlju i stvorili tri nove vrste: ljude, devijante i Večne.

Devijanti su devijantna, zla stvorenja koja su nasilna po prirodi i grozna za gledanje. Devijantni su rođeni da osvajaju i porobljavaju. Njihova demonska pojava i njihovo urođeno nasilje naveli su primitivno čovečanstvo da veruje da su devijanti iz pakla i da su svi mitovi o demonima i đavolima nastali nakon što je čovečanstvo upoznalo članove Devijanata.

Ali Večni su posvećeni da zaštite čovečanstvo od Devijanata. Grčki, nordijski i egipatski panteoni su rođeni nakon interakcije čovečanstva sa Večnim. Večni poseduju ogromne moći i funkcionalno su besmrtni. Imaju dva beskrajna sukoba, jedan sa Devijantima, koje Večni posvećeni da uništavanju kad god ispuze iz podzemlja, i drugi sa Celestials-ima, koji će se jednog dana vratiti i suditi svojim kreacijama.

POVEZANO: Zašto je Džek Kirbi prešao iz Marvela u DC?

Celestials-i veruju da njihovi eksperimenti imaju rok trajanja i vraćaju se u datim periodima istorije da donesu sud. Pre nego što je počela Kirbijeva saga o Večnima, poslednji put kada su Celestials-i posetili Zemlju, svemirski bogovi su smatrali da čovečanstvo nije dostojno da nastavi eksperiment i stvorili su ogromne poplave da funkcionalno zbrišu civilizaciju. Jedan od Večnih, Ikaris je međutim pomogao Noi da napravi barku i vodio ga ka bezbednom sve dok poplava nije prošla. Nakon toga čovečanstvo je obnovljeno i priče o potopu Celestials-a zabeležene su u Starom zavetu. 

Pre 750.000 godina, Večni su se podelili na dve frakcije, jednu predvođenu dobrim Kronosom i drugu koju je vodio ratoborni Uran. Dve strane su se borile za kontrolu sve dok Kronos nije pobedio i proterao agresivnu frakciju u svemir gde su se naselili na Uranu, da bi na kraju, nakon sukoba sa Krijevima, završili na Titanu, jednom od Saturnovih meseca. Kronos i njegovi Večni ostali su na Zemlji.

Toliko aspekata Marvelovog univerzuma proizašlo je iz mitologije Večnih. Na primer, Krijevi su jednom zarobili Večne i koristili njihov genetski materijal da bi superheroje poznate kao Inhumans.

Dok su Večni boravili na Titanu, Titan je postao utočište nauke, raj visoke tehnologije koji je bio ispunjen dobrotom. Vođa Titana bio je dobri naučnik po imenu Mentor, koji je imao dva sina dva sina. Jedan je bio nestašni i zgodni Eros, a drugi je bio svima omiljeni negativac gladan dragulja, Thanos. Titani su odbacili Thanosa i proterali ga. On se vratio sa armadom i zbrisao Titane sa Meseca. Thanos bi tada otišao u kosmos da zadovolji svoju žeđ za nasiljem. Iako Kirbi nikada nije nameravao da bude tako, Večni su na kraju doveli do stvaranja Thanosa.

Večni su zbir crtačkog vrhunca koji je „Kralj“ dostigao 70-ih. Kreirao je moćne likove, moćnog vizuelnog izgleda koji se kreću dominantno i dinamično. Lica ovih likova su izuzetno ekspresivna i teatralna. Vizionar kakav je Kirbi apsolutni vrhunac dostiže na duplim stranicama na kojima prikazuje veličanstvene bogove kosmosa, Celestials-e. 

Uprkos bogatstvu novih likova i ideja, zaključak o Kirbijevoj priči o Večnima je donet već nakon 19 brojeva. Serijal je naišao na poteškoće zbog Kirbijevog načina pripovedanja, scenarija i tekstova u kojima se trudio da izgleda bombastično i da stvori atmosferu epa, te se nije dovoljno zadržavao na likovima čije avanture treba da ispratimo, stoga je čitanje Večnih publici delovalo zamorno i suvoparno.

Pravo bogatstvo Kirbijevog projekta Večnih je ogromna mašta i mitologija koja će kasnije oblikovati istoriju Marvelovog univerzuma, posebno u pogledu Celestials-a, koji su od tada postali fundamentalna bića Marvelov stripovskog univezuma.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x