Zašto je Džek Kirbi prešao iz Marvela u DC?

0

Iako se Džek Kirbi proslavio crtajući za Marvel Comics, autor je u jednom momentu prešao u redove rivalskog DC-a.

Zašto je Džek Kirbi prešao iz Marvela u DC?

Uz sjajan osećaj Stena Lija za autentičan dijalog i Kirbijeve vešto nacrtane junake i zlikovce, Marvel Comics je oživeo posrnuli superherojski strip žanr ranih 1960-ih. Li i Kirbi lansirali su Fantastic Four # 1 u novembru 1961. Postajući široko popularan među fanovima, Fantastic Four je omogućio Liju i Kirbiju da krenu punom parom prema stvaranju klasičnim herojima Ant-Mana, Incredible Hulka i X-Mena. Kirbi i Li su stvarali za Marvel skoro deceniju pre nego što će se njihova saradnja naglo završiti.

Sten Li i Džek Kirbi bili su nebeski spoj i ne postoje njihovi savremenici koji su mogli da im pariraju. Za razliku od drugih izdavača stripova, Marvelova metoda pripovedanja izgledala je tako što bi umetnik skicirao sadržaj knjige, dok bi pisac kasnije popunio mehuriće rečima. Dobijanje adekvatnih priznanja za svoje kreacije i povećanje cifara na platnom spisku bilo je važno za Džeka i tadašnje Marvelove druge umetnike, uključujući Spider-Man i Dr. Strange ko-kreatora Stiva Ditka. Te zasluge nisu bile jednake gotovo nikada kada su Li i Kirbi u pitanju. Iako se ne može poreći da su Kirbi i Li bili najznačajnije komponente u stvaranju modernog Marvelovog univerzuma, tačna umešanost obe strane u proces stvaranja ostaje nejasna. Iako je novac bio glavni preduslov za Kirbija, jednako priznanje ne samo njegovih kreacija, već i njegovih kolega vršnjaka iz tog perioda bilo je idealna nagrada za sve njegove doprinose u ekspanzivnom svetu Marvela. Nezaustavljivi u doba svog procvata, Kirbi i Li su bili partnerstvo koje na kraju nije potrajalo.

Pročitajte: Ko je Starro, negativac iz novog The Suicide Squad filma?

Kirbijevo posljednje izdanje za Marvel izašlo je u septembru 1970. sa Fantastic Four #102. Kako je Fantastic Four bila prva originalna saradnja između Kirbija i Lija, bilo je prikladno da se Kirbijevo vreme s Marvelom tu završilo. Kirbijev odlazak iz Marvela 70 -ih ostavio je veliki udarac kompaniji, što je samo nateralo izdavača da se bori za pronalaženje novih crtača na jednakom nivou za njihove nove naslove.

Dok su Kirbijevi poslednji dani u Marvelu bili prožeti kreativnim razlikama i sukobima oko platnog spiska, DC je u početku obećavao potpunu kreativnu slobodu na svim budućim projektima umetnika. Tokom svojih prvih nekoliko godina u DC -u, Jack je stvorio stripove Demona Etrigana i Kamandi: Poslednji dečak na zemlji, dok je počeo da širi teme i ideje koje su ostale neiskorišćene dok je za Marvel radio na Thoru. Kirbijev kosmički serijal Fourth World, koji prikazuje stripove The New Gods i Mister Miracle, bila je epska saga koja detaljno opisuje vekovnu bitku između bogova Nove geneze i Apokolipsa. Iako su Fourth World i Kamandi razvijali umetnost i razmere stripa kao medija, stripovi se nisu prodavali, što je zakomplikovalo Kirbijev odnos sa izdavačem. Nakon što se ponovo razočarao, Džek se nakratko vratio u Marvel pred kraj 70-ih. Ostajući u domenu kosmičkih epova, Kirbi je izrodio Marvelov supermoćni tim besmrtnika poznat kao Eternals.

Istaknuta dela Džeka Kirbija u Marvelu i DC-u slave se do danas, a njegov ogroman uticaj će verovatno ostaviti značajan trag na obe kompanije u usponu u narednim vekovima.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x