“Propovednik – Ponosni Amerikanci”: Uvod u krvavi rasplet…

0

Idealizovati svog roditelja, naročito ako ga se sećate veoma slabo može da dovede čoveka na veliku i neizvesnu poljanu, punu znatiželje i nejasnoća.

ponosni amerikanci stripblog

Prikaz stripa “Propovednik – Ponosni Amerikanci” Garta Enisa i Stiva Dilona u izdanju Belog puta

Na toj velikoj poljani čovek je podložan mnogim obmanama, prevarama, lako postaje lakomislen i lakoveran. Međutim, kada se pronađe stari ratni veteran iz grotla Vijetnamskog rata sa očima punim krvi i nesreće naslagane od donjeg do gornjeg kapka, spoznaja istine prosto dođe sama. 

Pročitajte: “Propovednik – Do kraja sveta”: Kada surovost porodice ostavi ožiljke propovedništva…

Džesi Kaster, naš dobri stari propovednik, bio je iznenađen prilaskom jednog, borbama izmučenog čoveka. Čovek je bio iznenađen što vidi svog starog ratnog druga, koji se praktično nije promenio, eventualno malo kosu pustio. Naravno, dok je on gledao Džesijevog oca u njegovim očima, počeo je svoju priču, priču koja će Kasteru mnogo značiti i postaviće mu temelj u daljem traganju i istrajavanju u svom cilju. 

ponosni amerikanci stripblog

Treća integralna knjiga “Propovednik – Ponosni Amerikanci” sadrži epizode od 18-26. u originalnom izdanju izdavane od 1996-1997. godine gde su još uvek Gart Enis i Stiv Dilon bili nerazdvojiv dvojac koji je gradio priču i baš u ovim epizodama su se počele obistinjavati pozadine likova koji su noseći u samoj priči. Zato je ovaj niz epizoda, ali i niz epizoda iz sledeće knjige veoma važan jer bez toga serijal ne bi imao leđa. 

ponosni amerikanci stripblog

Prva priča od koje sve počinje, jeste upravo ova koju smo spomenuli, a to je priča o Kasterovom ocu i njegovim herojskim delima dok je spasavao ratne drugove u Vijetnamskom ratu. Ono što je zapravo takođe važno jeste da saznamo i razlog postojanja tajne organizacije “Gral” koja jedina poznaje prilike na nebu i na zemlji podjednako. Kroz ovaj niz epizoda čitaoci se upoznaju sa teškom i nadasve, za ljudski rod tragičnom pozadinom priče o nastanku Genezisa, entiteta nastalog iz ljubavne veze demonke i anđela, koje ima moći boga i đavola, svetla i tame, dobra i zla i koje stanuje u Kasterovoj duši progovarajući kroz njega. Na kraju saznajemo i Kesidijevu povest o tome ko je bio, šta je radio u prošlosti i kako se nosi sa svojom prirodom vampira. 

Zaista mnogo informacija se dobije kroz ovih devet epizoda veoma značajnih za serijal, tačnije serijal ne bi bio potpun kada bi se nešto od ovoga izostavilo.

ponosni amerikanci stripblog

Puno nasilja, metaka, krvi, cirkanja, žargonerije, prostakluka i svega što prati likove ovog, jednog od najznačajnijih stripova u istoiji američke škole. 

Treća knjiga je zapravo uvod u krvavi nastavak i rasplet koji čeka propovednika i njegove sledbenike…

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOGA: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x