Teks “Kraljica vampira” i “Hram u džungli”: Teksovo mistično putovanje u meksičku džunglu!

0

Duboko u meksičkoj džungli Kampače, živi pleme sastavljeno od ljudi različite rase, različite starosne dobi, različitih interesovanja, ali samo sa jednom idejom – sačuvati blago starih naroda, Inka, Maja i drugih od evropskih naučnika, preprodavaca i kriminalaca.

kraljica vampira stripblog

Prikaz stripa Teks “Kraljica vampira” i “Hram u džungli” autora Manfredija i Bocija u izdanju Sergio Bonelli Editore

Tim plemenom upravlja “veštica” Eztil, zapravo žena zaposednuta nečistim silama koja se služi mnogim vračalicama kako bi postigla svoj cilj, kako bi održala pleme i za njhove zločine obezbedila nebesku zaštitu u vidu slepih miševa “vampira”, posebne vrste šišmiša koja se hrani krvlju žrtve.

kraljica vampira stripblog

Naravno, kada kažemo da neko ko čuva svoju kulturu vrši zločin, otvaramo duboko filozofsko pitanje o tome da li je veći zločin ubijati okupatore, zločince i lopove, one koji pokušavaju da zatru jednu kulturu, od onih koji je brane i trude se da tu kulturu i nasleđe podrže.

Pročitajte: “Teks specijal”: Teksov upad u prljavu igru posednika!

Stari prijatelja Teksa Vilera i Kita Karsona Morisko, pozvao je ovu dvojicu junaka, koji su dojahali sa još dva poznata konjanika, Kitom Vilerom i Tigerom Džekom, kako bi im poverio svoj veliki problem oko nestanka dvoje istraživača, Kolsona Balarda i njegove ćerke.

Oni su se zaputili u Kampače džunglu kako bi istraživali stare civilizacije, ali tu su se suočili sa iskušenjem u vezi sa  krijumčarenjem dragocenosti i prometom falsifikata. 

kraljica vampira stripblog

Ova priča, koja vodi Teksa i prijatelje iza granice sa Meksikom u unutrašnjost te zemlje, objavljena je u dve epizode “Kraljica vampira” i “Hram u džungli”. Sveščice su objavljene 2019. godine, u okviru redovne serije Teksa pod rednim brojevima 701. i 702. Scenario potpisuje Đanfranko Manfredi, ali crtač je neko nestandardan za serijal o arizonskom rendžeru, a to je Alesandro Boci. Boci (rođen 1965. godine) je radio za Boneli, a najpoznatiji serijal mu je Dampir. S obzirom na radnju sa mističnom družinom, okupljenom oko veštice, koja iščezava pod nerazjašnjenim okolnostima, praktično magičnim, na radnju sa slepim miševima vampirima i još mnogim nečistim silama, ovakav crtač više nego odgovara. Pre svega, anatomija njegovih likova je pergektna, dekori su besprekorni, a tama i sivilo koje pokriva likove kroz priču je toliko realistično da se sam čitalac pronalazi u ambijentu. 

kraljica vampira stripblog

Đanfranko Manfredi, višestrani umetnik rođen u Italiji 1948. godine, jedan je od najzanimljivijih ličnosti u Bonelijevoj fabrici, koji je pre svega uspešan muzičar, ali uz to je svoj doprinos u radu na stripu sa velikim uspehom pokazao na serijalima Nik Rajder, Teks i Dilan Dog, ali pre svega kao tvorac Magičnog Vetra.

Pohvale za r.m. Gueru

Zanimljivo je napomenuti i jednu činjenicu vezanu za samo izdanje. Izdanje je objavljeno u dve klasične Boneli sveščice. Na poleđini prvog nastavka nalazi se reklama i najava za strip “Čovek sa zlatnim pištoljima” kojeg je grafički obradio crtač Rajko Milošević Gera, poznati srpski crtač serijala Skalpirani, za Vertigo comics, Tarantinovog Đanga i drugih serijala i stripova. U uvodniku Graciano Fredianija za izdanje, nalazi se veoma pohvalan tekst o epizodi “Čovek sa zlatnim pištoljima” i Geri kao crtaču.

Teks ima tu tradiciju započinjanja novog ciklusa stripova u redovnoj seriji sa mističnim pričama, ali ova se može postaviti u sam vrh liste.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x