FUN FACT: Šta povezuje strip crtača Igora Kordeja i MCU seriju Hawkeye?

0

Marvelova TV serija o Hawkeye-u vuče inspiraciju iz jednog ciklusa stripovskih avantura Hawkeye-a koje su nam doneli scenarista Matt Fraction i umetnik David Aja između 2012. i 2015. godine.

FUN FACT: Šta povezuje strip crtača Igora Kordeja i MCU seriju Hawkeye?

Ovaj strip je zapravo jedina zanimljiva priča posvećena Hawkeye-u u poslednjih 10-ak godina, a uz to je jedan od najvažnijih i najcenjenijih Marvelovih stripova svih vremena. Strip Hawkeye, scenariste Matt-a Fractiona i umetnika Davida Aje, dobitnik je nekoliko Ajznerovih nagrada (Oskari za stripove), za najbolju naslovnicu, najboljeg ilustratora i  najbolje single izdanje. igora

Fokus priče ispričane u stripu je manje-više ono što smo ovih dana gledali u TV seriji, a to je Clint Burton i ono što mu se dešava kada ga gledamo kao običnog građanina i sve ono što mu se dešava kada se ne bori uz Osvetnike. Uzgred, ovo znači: uzeti dom u Bruklinu, usvojiti psa, šetati po komšiluku u trenerkama, kačiti se sa lokalnim bandama, imati mnogo žena pored sebe, mentorisati mladu superheroinu po imenu Kate Bishop i završiti u stvarno, stvarno velikoj nevolji.

Jedan od negativaca u stripu i seriji je lik po imenu Ivan Banionis, koji se po prvi put pojavljuje u stripu Fractiona i umetnika Davida Aje 2012. godine. Ovaj lik je član mafije koju je Hawkeye nazvao ”banda trenerki”. Banionis je posedovao zgradu u kojoj je živeo Hawkeye i konstantno zlostavljao ljude koji u toj zgradi žive. To je motivisalo Klinta Bartona da većinu novca koji je zaradio kao Osvetnik iskoristi da primora Ivana Banionisa da mu proda zgradu, iako je ovaj imao drugog kupca. Banionis je deportovan, ali se ubrzo vratio u zemlju i napao Hawkeye-a sa ciljem da povrati zgradu.

POVEZANO: Serija Hawkeye – Marvelova šarmantna Božićna avantura

Zanimljivo je što je upravo legendarni strip crtač Igor Kordej bio inspiracija za izgled Ivana Banionisa, što je i sam crtač David Aja potvrdio nekoliko puta. 

Ovaj lik zasnovan na Igoru Kordeju se sada pojavio i u MCU seriji Hawkeye, a zanimljivo je i to što ga u seriji glumi Aleks Paunović, kanadski glumac koji ima srpsko poreklo po ocu i hrvatsko po majci.

Strip Hawkeye, scenariste Matt-a Fractiona i umetnika Davida Aje je na našem podneblju objavila hrvatska izdavačka kuća Fibra pod nazivom Oko Sokolovo 2017. godine u luksuznom izdanju formata 160x240cm, sa tvrdim koričenjem i 550 strana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x