Serija Hawkeye – Marvelova šarmantna Božićna avantura

0

Iz evidentno neiscrpnog izvornog sadržaja Marvel Studios nam donosi seriju o Hawkeye-u, jednom od originalnih Osvetnika i jedinom koji do ove serije nije dobio svoj solo naslov.

Hawkeye a.k.a. Klint Barton (Džeremi Rener) se u Marvelovom filmskom univerzumu pojavljuje još 2011. godine u filmu Thor. Rener će ulogu reprizirati u filmovima Osvetnici (2012), Osvetnici: Doba Ultrona (2015), Kapetan Amerika: Građanski rat (2016) i Osvetnici: Kraj Igre (2019). serija hawkeye

Za razliku od prethodnih MCU serija WandaVision, Loki, Falcon and the Winter Soldier, čini se da serija Hawkeye nema toliko velike narativne ambicije niti će imati preterano veliki uticaj na buduće MCU projekte. Hawkeye serija je mešavina detektivske priče, klasične MCU akcije i šarmatnih božićnih vibracija. 

Klint Barton provodi vreme sa svojom decom koju je odveo u Njujork. Kako su njegova žena i deca nestali na 5 godina nakon Thanosovog pucanja prstima i brisanja polovine čovečanstva, Klint se trudi da bude miran, porodičan čovek i da provodi svaki momenat sa svojom porodicom. Kako su superheroji u Marvelovom univerzumu javna stvar, svi znaju da je Klint Barton zapravo Hawkeye i jedan od Osvetnika, stoga je on poput celebrity-a, što mu nimalo ne godi. Podsećanje na njegove superherojske dane i borbe uz Osvetnike uglavnom ga podsećaju na gubitak njegove prijateljice Nataše Romanof (Black Widow) i na krvavi osvetnički pohod koji je imao kao Ronin kada je izgubio svoju porodicu na 5 godina. 

Sa druge strane, upoznajemo Kejt Bišop, mladu streličarku koju glumi Hejli Stejnfild. Rani flešbek u prvoj epizodi serije otkriva da je Kejt bila u Njujorku kada je Loki pokušao da pokori Zemlju, i tada je primetila čuvenog strelca Hawkeye-a u trenutku herojstva. Od tada on je njen idol i inspiracija zbog koje se odlučila da nauči maestralno da barata lukom i strelom i da savlada borilačke veštine kako bi i sama jednog dana postala superheroj.

Pročitajte: MCU filmovi i serije koje ćemo gledati u 2022. godini

Kejt je pratila sumnjivog verenika svoje majke i našla se na aukciji retkih stvari koje dolaze sa crnog tržišta. Jedna od stvari na aukciji bio je Roninov kostim (Ronin je novi mračni superherojski identitet koji je Klint Barton preuzeo kada je ostao bez porodice), kao i Roninov mač. Kejt Bišop će igrom slučaja ukrasti i obući kostim Ronina, a kada jednom bude primećena kao Ronin, nevolje neće prestati da je prate. Ronin je bio identitet Klinta Bartona koji je koristio kako bi se na najkrvavije načine obračunavao sa kriminalcima i mafijom. Stoga se Ronin zamerio mnogima, mnogi ga traže i žele ga mrtvog. Međutim, Ronin je nestao jer se Barton ponovo skrasio sa svojom porodicom kada su se stvari vratile u normalu nakon Osvetnici: Kraj Igre filma. Zato ponovno primećivanje Ronina, sada u obliku Kejt Bišop, izaziva veliku pažnju svih, a pogotovo samog Bartona.

Uprkos imenu, Hawkeye nije serija samo o Klintu Bartonu, već je isto toliko priča i o njegovoj štićenici Kejt Bišop. Njih dvoje su primorani da se udruže nakon što Kejt obuče kostim Ronina stavljajući je na nišane nekih veoma opasnih ljudi. Klint samo želi da bude ostavljen sam kako bi provodio vreme sa svojom porodicom tokom praznika, dok Kejt, koja je odrasla idolizirajući Hawkeye-a, nije mogla biti više oduševljena zbog toga što su primorani da rade zajedno.

Atmosfera serije je dosta razigrana, a miks detektivske priče, klasične MCU akcije i šarmatnih božićnih vibracija ovde dobro funkcioniše. Energija između Klinta Bartona i Kejt Bišop je dobro razrađena. Ona je šarmantna, optimistična i brbljiva devojka sa otkačenim idejama i talentom za upadanje u nevolje, dok je Klint uglavnom dosta ozbiljan, pesimističan i mrzovoljan. Zaplet je dosta prizeman i dobro raspoređen u šest epizoda koliko serija traje, a sve se odvija na nivou jednog street level superhero, što je u skladu sa likom kakav je Hawkeye. Humor u seriji je dosta prisutan i deluje prirodno i nenametnuto, za razliku od nekih drugih MCU projekata gde je humor vidno usiljen. Akcija i scene borbe su kao i u mnogim Marvelovim projektima na samoj visini zadatka.

Sporedni likovi daju dobru potporu seriji. Tu je Vera Farminga kao majka Kejt Bišop, Toni Dalton kao Džek Dukejn, šarmantni, misteriozni verenik Kejtine majke, Alakva Koks koja započinje svoj MCU put kao negativac Maja, ali će kasnije postati superheroj po imenu Echo i Linda Kardelini koja je još jednom reprizirala ulogu Klintove žene Laure.

Rener unosi malo više života u lik Hawkeye-a u ovoj seriji, što je i logično jer u dosadašnjim filmskim pojavljivanjima nije imao ovoliko prostora. 

Apsolutno oktrovenje je Hejli Stejnfild koja je svojim performansom ukrala šou. Ona savršeno prikazuje tinejdžerske aspekte Kejt Bišop donoseći butnovnički mentalitet borca za pravdu koji još uvek nije upoznao svet kakav jeste. Njena harizma obiluje svakom scenom u kojoj se pojavi, uverljivo iznosi emotivne scene i savršeno deluje kao glavni pokretač dobrog i nenametljivog humora. MCU će apsolutno moći da se osloni na ovu glumicu i lik Kejt Bišop i nekim narednim projektima i nadamo se da će dobiti još veću pažnju.

Serija Hawkeye je jedan mali zupčanik u ogromnoj MCU mašineriji nastala kako bi se prema liku Hawkeye podarila određena pravda jer je u pitanju lik koji je dosta voljen od strane MCU fanova i zaslužio je svoj solo projekat. U pitanju je jedna ugodna praznična zabava za sve fanove MCU sadržaja. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x