Instagram anketa: Stripadžije razumeju razloge za poskupljenje stripova!

0

Povodom poslednjeg poskupljenja stripova i nakon intervjua sa Dušanom Mladenovićem urednikom u izdavačkoj kući Veseli četvrtak koji je potanko objasnio šta sve ulazi u cenu jednog stripa i zašto cene idu gore, mi smo uradili anketu na društvenim mrežama sa dva pitanja:

Prvo pitanje se svodilo na to da učesnici u anketi izraze svoj stav o tome “da li misle da je poskupljenje stripova opravdano, ako znamo cene na tržištu hartije i količinu posla koji mora da se uradi i plati?”

Pročitajte: Dušan Mladenović: Poskupljenje ili kraj stripa na kioscima

Na ovako postavljeno pitanje odgovorilo je 88 pratilaca Instagram profila Strip Bloga od kojih je 65 reklo da je saglasno, dok je 23 označilo odričan odgovor.

Drugo pitanje nije bilo ovakve vrste, već pitanje koje zahteva konkretan odgovor – “Šta mislite o najnovijem poskupljenju stripova?”

Velika većina odgovora je imala prilično mnogo razumevanja za novonastalu situaciju oko poskupljenja stripova.

Sva izdanja Strip Bloga: OVDE

Jedan od odgovora je bio:  “Sve poskupelo, moralo je i to. Bolje da malo poskupi i da se opstane, nego da se ukine,” a za njim je usledio odgovor: “Razumem zašto, ali mi je ipak krivo.”

Neki smatraju da je to neizbežno i da se mimo sveta, a mi bismo dodali i tržišta, ne može, dok su drugi smatrali da ćemo ovim poskupljenjem svi biti na gubitku. 

Bilo je i onih šaljivih komentara koji su strip svrstali u grupu životnih namirnica i egzistecijalnih potrepština koje su poskupele, a neki su spremni od babe da traže 50 evra za stripove koji su im potrebni…

Naravno zabeleženi su i negativni komentari, a najčešće reči u komentarima su bile “jebi ga” što je svakako očekivana, emotivna reakcija. 

Za nas komentar koji je pogodio poentu – “Nužno zlo, problem je što se sve diže sem plata…”

Važno je još jednom naglastiti, u anketi su dobrovoljno učestvovali pratioci Instagram naloga @stripblog. Već godinama je praksa da se putem društvenih mreža ispituje javno menjenje, a kome mi da verujemo više od vlastitih pratilaca i čitalaca?

Poskupljenje stripa je bilo neizbežno i kako god na to gledali, opstanak izdavača i strip industrije svakako zavisi od povremenog rasta cena.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x