Zašto ljubitelji Zmajeve kugle Gokua upoređuju sa Supermenom?

0

Odgovor na pitanje iz naslova može da bude i to što je Goku veoma snažan, pobeđuje svoje neprijatelje moćima, veštinom, a kasnije i “mudrošću”.

gokua upoređuju stripblog

Međutim, neke od osnova Gokuovog porekla iz serijala Dragon Ball Z, takoređi njegove pozadinske priče nam veoma liče na Čoveka od čelika i njegovu sudbinu od najranijih dana njegove mladosti. 

Naravno, ništa nije slučajno pa nije ni ovo poređenje nastalo samo tek tako. I Goku i Supermen su poslati sa dalekih planeta, drugačijih od Zemlje, kojima je pretilo uništenje. I jedan i drugi su među poslednjima od svoje rase, imaju vanzemaljsko i zemaljsko ime, a kako su odrastali u svetu drugačijem od ljudskog, njihove moći i sposobnosti se razliku od moći zemljana, u tome što su snažniji i poseduju neke specijalne veštine koje oni ne mogu racionalno ni da pojme. Sve ovo nas navodi i na tu tvrdnju, a samim tim što znamo da su obojica na strani dobra, da su na Zemlji postali veliki heroji. 

Pročitajte: Zanimljivosti koje niste znali o serijalu “Zmajeva kugla”

Supermenov otac je jedini znao da će Kripton nestati, kao što je i Gokuov otac Bardok znao da Frieza sprema uništenje njihove rase. Oba roditelja su iskoristili sva svoja umeća i resurse kako bi spasili svoje sinove i poslali ih u neki novi svet.

Kal-El je poslat na Zemlju, gde su ga prihvatili Kentovi u Kanzasu, dok je Goku poslat kao “infiltraciona beba” na Zemlju (način da ga otac pošalje do krajnjeg cilja), a on je na kraju usvojen od strane seoske porodice.

Naravno, nikada nije potvrđeno, ali je moguće da je i sam Torijama mogao dobiti inspiraciju za Gokuovo poreklo baš od Džoa Šustera i Džerija Sigela koji su 1938. godine stvorili Supermena.

Mangu “Zmajeva kugla” stvorio je umetnika Akire Torijame 1984. godine i ubrzo je postala svetski poznata. Goku poznat i po imenima Zero, Kakarot, Kakaroto i Son Goku je Sajonac (a Kakarot mu je sajonsko ime), poslat na planetu Zemlju usled događaja koje smo opisali. Svoje detinjstvo Goku je proveo sa Gohanom, njegovim dedom, kako ga je on zvao, ali zapravo čovekom koji ga je pronašao i usvojio.

Ovo interesantno poređenje društvenim mrežama šire ljubitelji i jednog i drugog strip serijala, a svakako je opravdano i da tako kažemo realno…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x