Sličnosti između Supermena i Derdevila

0

Možda Derdevil nije superheroj koga će fanovi porediti sa Supermenom, ali ova dvojica dele mnogo toga, od beskrajnog optimizma, do sličnih supermoći.

Sličnosti između Supermena i Derdevila

Postoji mnogo heroja iz Marvelovih stripova koji liče na Supermena. Pored Marvelovih likova kao što su Sentry, Hyperion, Wonder Man, i Ikaris, Derdevil sigurno nije heroj koji se tek tako može staviti u rang sa Supermenom. 

Derdevil ne leti i ne demonstrira supermoći poput Supermenovih, njegova borba protiv zločinaca se vodi na uličnom nivou i na prvu se čini da on nema gotovo nikakve sličnosti sa Supermenom. 

Derdevil je ostao zauvek oslepljen u nesreći koja mu se dogodila u detinjstvu, i ta nesreća je poboljšala njegova ostala čula do nadljudskog nivoa. On može da čuje i namiriše sve oko sebe kilometrima daleko ako se dovoljno dobro fokusira. Slične moći ima i Supermen, ali na većem nivou naravno. On može iz svemira da namiriše kako neko peče kolačiće na zemlji što smo mogli da vidimo u Superman/Batman #46. 

Ovo dovodi do sličnsti načina na koji dva heroja percipiraju svet oko sebe. Oni konstantno mogu da čuju nevolje koje se odvijaju u njihovim gradovima što ih konstantno podseća na to zašto su potrebni svojim sugrađanima. 

Teško je oceniti uticaj Supermena, s obzirom da je on prvi superheroj. Vremenom, mitovi o Supermenu su dali nacrt za odnos između javnosti i superheroja, pri čemu je ravnoteža Klarka Kenta između njegovog privatnog života i njegovog života kao heroja bila sporna tačka. Čak i kada se predstavlja kao Klark Kent, Supermen nije u stanju da “isključi” činjenicu da može da čuje ljude u nevolji u bilo kom trenutku. Stripovi Daredevil-a se zasnivaju na istoj ideji, ali uz jedinstveni i prizeman Marvel dodir na priču Meta Merdoka. Umesto da bude vanzemaljac sa božanskim moćima, Met Merdok je bio iz radničke četvrti Paklene kuhinje. Grandioznie razmere najpoznatijeg superheroja DC Comicsa i njegovog grada Metropolisa su sa Derdevilom svedeni na relatabilniju njujoršku svakodnevnicu, a Derdevil sveden na pravog narodnog heroja.

Pročitajte: 10 puta kada su negativci ubili superheroje u stripovima

Supermen i Derdevil dele specifičan odnos prema svojoj zajednici, jer su veoma svesni ljudske patnje koja se dešava oko njih. Ovo oblikuje njihove postupke kao likove, jer su često potreseni krivicom jer nisu u stanju da pomognu svima. Ali čak i sa ovom strašnom stvarnošću, i Supermen i Derdevil ostaju optimisti u pogledu svojih života i zajednica. Kao što je nemoguće da se Supermen prestane da simbolizuje nadu i da pokušava da spasi svakoga, nemoguće je da Derdevil jednostavno prestane da brine o sudbini Paklene kuhinje.

Oba superheroja se neprestano dive svetu oko sebe, te iako su upoznali i ružne strane, nikada ne prestaju da brinu o svojoj zajednici. Baš kao i Supermen, ono što Deredevila čini herojskim je to što veruje da ljudi mogu postati bolje verzije sebe, uprkos tome što su u stanju da vide dokaze koji ukazuju na suprotno. 

Marvel Comics je izgradio svoj brend na herojima koji su stvoreni, a ne rođeni. Priča o poreklu Derdevila kao deteta zaslepljenog radioaktivnim otpadom simbolična je za junake Marvela iz Srebrnog doba, koji su često bili žrtve nesreća, dodatno objašnjavajući razlike između njega i Supermena, mitskog lika Zlatnog doba. Remiksujući elemente Supermenovog lika, Marvel je obezbedio sopstveno humanističko ažuriranje na već klasičnu temu u stripovima o superherojima. Liku nije bio potreban toplotni vid, dah koji zamrzava ili letenje da bi se uhvatio u koštac sa pitanjem kako najbolje može da ublaži ljudsku patnju koja se dešava oko njega. U tom smislu, Daredevil je pružio Marvelu priliku da proširi superherojske mitove koji je prvi stvorio Supermen, pružajući novoj generaciji čitalaca stripova sopstvenog žestoko optimističnog i inspirativnog heroja.

Korišten materijal sa portala Screenrant

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x