“Propovednik – Do kraja sveta”: Kada surovost porodice ostavi ožiljke propovedništva…

0

Biti predodređen za neki posao u samom počektu i začetku kod osobe kao samostalne i samosvesne individue stvara ogroman pritisak.

do kraja sveta stripblog

Prikaz stripa “Propovednik – Do kraja sveta” Garta Enisa i Stiva Dilona u izdanju Belog puta

Malo je onih koji se izbore sa tim, koji prihvate taj posao ili se uspeju izboriti za slobodu vlastitog izbora i poći svojim putem. Jednostavno, nije moguće zadovoljiti svakoga, a kako je pojedincu jedino njegova sreća najbitnija, zapravo svi mi, budimo pošteni najviše volimo samo sebe, ta borba ima uzvišeni cilj.

Pročitajte: “Propovednik – Misija u Teksasu”: Dan kada je bog digao ruke!

U integralnoj knjizi “Do kraja sveta” scenariste Garta Enisa i crtača Stiva Dilona, u okviru serijala Propovednik od 8-17. broja, ulazimo u taj surovi svet propovedništva i predestiniranosti nečijeg života. 

Prema svom poreklu Džesi Kaster je bio, po majci, deo porodice francuskih puritanaca koja se doselila u Ameriku u doba Napoleona. Starosedeoce iz njhove okoline su poslali u večna lovišta, a propoved su držali drugim naseljenicima iz “njhovog kraja”. Ta familija je ogrezla u krvi i grehu, svi muškarci su bili propovednici, osim u doba ratova, dok su sve žene služile isključivo za rađanje dece. Poslednjih godina, zapravo decenija o porodici i njenoj ulozi se starala baba i dvojica sirovih neandertalaca koji su terorisali Džesijevu majku, oca i samog Džesija sa njegovom devojkom Tulip. 

Džesi je čitavog svog života bio dečak buntovničkog i pobunjeničkog duha koji nije dao na sebe niti se tako lako dao slomiti pred napadima rođene babe, njenih surovih metoda prisiljavanja učenju propovedničkih znanja i veština. 

-Ako bolje pogledate, pravi zlokobni sjebani lik u priči nije Džordi – mada ga hladna naredba: “Pođi s nama mirno i tiho, bez frke, da joj ne bih porosvirao jebenu glavudžu”, svakako čini kandidatom. Ne – ona prava crna duša jeste ekipa Enis-Dilon koja, na poslednjoj tabli epizode “Kako sam naučio da volim Gospoda”, obistiniti Džodijevu pretnju, mada privremeno. Ne pamtim drugo delo grafičke umetnosti koje me je tako ostavilo bez reči i u manijakalnoj želji da se dočepam sledećeg nastavka, kazao je režiser Kevin Smit u svom uvodniku za ovo integralno izdanje koje je 2007. godine objavio Beli put u standarnom, američkom formatu sa prevodom Gorana Skrobonje. 

Enis i Dilon su sa Propovednikom stvorili tu akcionu komponentu koja beskompromisno udara na emocije čitalaca držeći ih u stalnoj napetosti o daljem toku radnje. 

Kao što smo već rekli i pisali, Propovednik kao serijal ima 66 nastavaka i kada se čita radnja prosto se ne može ni naslutiti novi akcioni momenat, novi šok koji će uslediti u toku odvijanja događaja koji će oduzeti dah udubljenim čitaocima i to je ono što ga svrstava u naslove na samom vrhu američke lestvice kratkih strip serijala, novelističkog dojma, a ovaj niz od 8. do 17. epizode je svakako jedan od najkrvavijih serija i slika koje se mogu doživeti u stripskim pričama, toliko realno i smerno prikazano, ali opet sa doživljajem nadrealnih sila koje vladaju likovima…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x