“Vekovnici – Prah i pepeo”: Elegantno odelo domaćeg serijala!

0

O Vekovnicima je do sada sve rečeno, ostaje nam samo da po katkad nabrojimo nove nagrade za ovaj strip i svake godine napišemo recenziju novog nastavka strip serijala.

Prah-i-Pepeo stripblog

Prikaz stripa “Vekovnici – Preah i pepeo” scenariste Marka Stojanovića i grupe autora u samostalnom izdanju autora

Već više od jedne decenije (prilično više) neumorni Leskovčanin Marko Stojanović je ovaj serijal započeo sad već davne 2007. godine kada se živelo u koliko toliko slobodnoj državi, a prve table su objavljene u Politikinom zabavniku, dok ga Instagram, Facebook i instant zanimljivosti sa raznih strana sveta i sa raznih, novih medija nisu zagušile.

Pročitajte: “Vekovnici Integral”: “Rekvijem” ponovo svira, a “Pasji život” ponovo laje za publiku!

Kako i sam prirodni tok, dugogodišnjih serijala nalaže u razvijenim evropskim zemljama i dalje preko okeana, na velikim čitalačkim tržištima, stripovi u pojedinačnim albumima i svešcičama kad tad moraju dobiti i svoje integrale, u luksuznom povezu, boljem odelu za otmeniji izgled na policama. Vekovinici to i zaslužuju, Stojanovićev rad na ovom stripu je pokazao savršen model koordinacije velikog broja crtača na jednom projektu kako bi se došlo do savršenog dela.

Druga integralna knjiga Vekovnika sadrži priče “Prah” četvrti nastavak ili treći broj serijala (serijal je krenuo od nultog broja) i “Pepeo” četvrti broj serijala, odnosno peti nastavak. Ova zbirka – samostalno autorsko izdanje, A4 formata, u boji, sa tvrdim povezom realizovano je uz podršku grada Leskovca i Darkwooda kao generalnog distributera izdanja. Treći broj Vekovnika su grafički obradili crtači Milorad Vicanović Maza, Igor Jovčevski, a kolor su radili Dejan Sedlan i Zoran Jovanović, a četvrti Milorad Vicanović Maza, Danijel Atanasov i Filip Andronik, a boju su unosili Ivan Šainović, Ozren Miždalo i Damjan Mihailov.

Kako predstavljanje radnje nije najpopularniji metod pisanja o stripovima, ali svakako rezime izdanja nije loše napraviti: Radi se o avanturističkom strip serijalu koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka. Radnja je smeštena u period s kraja 18. veka, a ova dva junaka se susreću sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavci i todorci. Pored ovih bića, tu su i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić ali i likovi iz književnosti: Doktor Faust, D´Artanjan iz Tri Musketara, Frankeštajn uz mnoge druge slične.

Prah-i-Pepeo stripblog

Kako bi uspeo da pokrene i kasnije održi danas kultnu strip seriju Vekovnici Marko Stojanović je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača. Ideja je bila da zbog nedostatka finasijskih sredstava svi oni daju svoj mali, a pokazaće se, ogroman doprinos u stvaranju serijala. Tako su mnogi crtači, umesto da budu stalno angažovani na radu svakog od 12 do sada objavljenih albuma dali svoj doprinos sa po nekoliko tabli koje su uradili besplatno.  Tako se kao crtači u ovom serijalu pojavljuje blizu sto umetnika iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Mnogi od domaćih autora su svoj profesionalni angažman našli u evropskim prestonicama stripa, Francuskoj i Italiji ali su prihvatili da „pro bono“ podrže ovaj veliki poduhvat.

Kako smo već i pisali, Vekovnici su bajpas srpske strip scene. Pojavljuju se mlade i nove snage, objavljuje njihovi stripovi i postaju sve popularniji, ali svakako, ovaj serijal, kao jedan od najozbiljinijih oponaša velike serijale širom sveta.

Kako se Vekovnici kreću, nezaustavljivo i entuzijastično od prvog dana, tako se jedan citat iz knjige “Pepeo” može vezati za njihov tok: “Navikli smo na kretanje… toliko da je postalo naša suština, naša druga priroda. Mirovanje je smrt, kretanje život. Iz mraka ka svetlu… I tišine ka zvuku… uvek napred, nikad sebi ne postavljajući nikakva pitanja… sve dok nas nešto ne zaustavi u mestu, ne veže za jednu tačku… tek kada nam činjenica, da ne možemo dalje bljesne pred očima…Tek kad nam spoznaja da ne možemo više napred ne zagluši uši… Tek onda, bivamo prinuđeni da se suočimo sa nevoljom kojoj smo nenadano dopali…”

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x