“Lusi” – Između majmuna i čoveka

0

Australopitek je rod izumrlih Hominida koji su živeli na području Afrike pre oko 3,7 miliona godina. Smatra se da je iz ovog roda evoluirao rod Homo, jer je sa otkrićem Autralopiteka došlo do razdvajanja između roda velikih majmuna i roda ljudskih bića.

“Lusi” - Između majmuna i čoveka

Prikaz stripa “Lusi” po scenariju Patrika Norberta i crtača Tanina Liberatorea u izdanju Makonda

Lusi je čuveni Australopitek pronađen na pordučju današnje Etiopije, Kenije i Tanzanije 1974. godine. Otkriće Lusi je uzdrmalo nauku jer je to bila prva vrsta predljudi.

Patrik Norbert stripom “Lusi”, objavljenom 2007. godine, pokušava da nam, u naučnim okvirima, predstavi jedan fragment Lusinog života i učini nas svedocima njene borbe za opstanak. Lusi još uvek više liči na majmuna koji hoda na dve noge negoli na čoveka, ali razlika je u njenom licu, jer tu uočavamo znake ljudskosti. Osim što hoda na dve noge, jasno je da Lusi razmišlja, prosuđuje i komunicira pokretima, mimikom i zvukovima.

Lusii je majka, sama u konstantnoj borbi sa prirodom primitivne Afrike i odlučna je da brani svoju bebu. U njenoj avanturi ona će biti zavedena od strane mladog muškog majmuna, disidenta svog plemena koji će je pratiti. Taj muški majmun, imenovan kao Adam, takođe pokazuje znake ljudskosti. On brine o Lusii i njenoj bebi, razmišlja i sposoban je da npr. promeni oblik kamena pre nego što ga prilagodi funkciji koju je zamislio. 

Pročitajte: „Elrik“ – Dekadencija i njeni koreni

Gledajući Lusi i Adama u ovoj avanturi kako se kreću, jedu, komuniciraju, bore se i suočavaju sa pretnjama surove prirode, neizbežan je osećaj kao da na stranicama stripa čitamo jednu od onih dokumentarnih emisija o prirodi. Sve je ispraćeno poetskom i sugestivnom naracijom Patrika Norberta. Norbert je želeo da osetimo ono što je osećala Lusi pre oko 3.7 miliona godina i to je preneo verodostojno. 

Tanino Liberatore pokazuje vrhunske crtačke kvalitete. Njegov gotovo fotorealistični prikaz stavljen je u službu priče kojoj je definitivno trebao ovakav crtački tretman i učinio ovaj strip grandioznim za gledanje. Liberatore crta lice Lusii sa toliko jasnom mimikom i pogledima koji je odvajaju od ostalih majmuna prikazanih u stripu naglašavajući razliku između njih i nje. Pejzaž afričke prirode prepun je raskošnih detalja, zadivljujuće ilustrovan, kao i druge životinje prikazane u stripu. 

Strip “Lusi” uranja u praistoriju pre više od 3 miliona godina. Norbert čini da na veličanstven način ‘uskočimo u cipele’ jednog predčoveka u savani primitivne Afrike, kolevke čovečanstva. 

Ovaj strip na domaćem tržištu objavljuje izdavačka kuća Makondo krajem 2021. godine. Strip je objavljen kao tvrdokoričeni album formata 240x315mm, formata koji pojačava lepotu ovih veličanstvenih stranica. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x