“Zec” – Neobuzdana mašta jednog umetnika

1

Pred sam kraj 2021. godine, izdavačka kuća Besna Kobila je strip publiku obradovala izdanjem stripa “Zec” autora Saše Jovanovića.

“Zec” - Neobuzdana mašta jednog umetnika

Prikaz stripa “Zec” autora Saše Jovanovića u izdanju Besne Kobile

“Zec” Saše Jovanovića je jedna spektakularna distopijska, naučnofantastična priča. Ovaj zamašni poduhvat je nastajao čitavih dvadeset godina i Jovanović u njemu kombinuje svoju strast prema naučnoj fanstastici, ali i gađenje prema ratovima, oružju i onima koji ratove započinju.

Jovanović je rođen 1963. godine u malom primorskom gradu u Hrvatskoj, a umetničko obrazovanje stekao je u Beogradu na Arhitektonskom Fakultetu i Akademiji primenjenih umetnosti. Školovanje je  nastavio u inostranstvu odselivši se 1989. godine. U Amsterdamu, Holandija, je upisao Umetničku akademiju za likovnu umetnost i dizajn Gerit Ritveld, gde je i diplomirao. Kako su sukobi u njegovoj domovini započeli i potrajali, odlučio je da ostane u Holandiji.

Jovanović je dao sebi za cilj da proizvede najmanje jedno delo u svakoj umetničkoj formi i tehnici. Bavio se crtežima, bakropisom, slikanjem i skulpturama (apstraktnim i realističnim), konceptualnom umetnošću, pisanjem i muzikom. “Zec” je njegov strip objavljen 2019. godine u Holandiji, a istovremeno i zamena za film koji nikada neće snimiti jer ovakvo delo iziskuje ogroman filmski budžet. 

Pročitajte: “Zlatno doba” – Bajkovita srednjovekovna epopeja o klasnoj nejednakosti

Kratak sažetak ovog stripa gotovo je nemoguć jer je radnja previše kompleksna i komplikovana. Nije lako opisati čak ni svet u kome se radnja dešava. U tom svetu voda je došla ‘do grla’, toliko da je Amsterdam odvojen od ostatka Holandije, postavljen na splav i plovi svetskim morima. U osnovi, glavni lik je siroče iz 18. veka koje postaje serijski ubica, reinkarnira se u zeca i sveti se svetu u distopijskoj budućnosti. Na kraju, nejasno je da li je taj svet uopšte stvaran, ili je samo replika, ili pak samo jedna od verzija sveta u moru multiverzuma. 

Linearna, čvrsta i jasna priča, te prepoznatljiva fabula ovde ne postoje. Narativ se prebacuje na apstraktan način, bez redosleda i objašnjenja, a zapleta ima toliko da je jako teško ne izgubiti se pri prvom čitanju i prokljuviti ko šta namerava da uradi i zašto. 

Crtež je dinamičan, tmurnih boja, a stil podseća na kombinaciju Minjole i Mebijusa. Raznolikost crteža i sjajnih kadrova je ogromna, toliko da se lako izgubite u slikama koje su impresivne. 

“Zec” nije nimalo laka i vesela priča. Neobuzana mašta umetnika u ovom slučaju je obilata užasima, tamom i nasiljem. Ova krvava naučnofantastična bajka ispunjena je hororima, krimi misterijom, futurističkim filozofijama i ljudskim emocijama. Jedno impresivno i mučno nadrealno putovanje…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Saša Jovanović
Saša Jovanović
2 years ago

Dobar dan, par ispravki ako može: studirao sam na Arhitektonskom Fakultetu a ne Višoj Arhitektonskoj Školi (nisam siguran ni da li ona uopšte postoji) a u Amsterdam sam otišao da studiram 1989, pre nego što je rat počeo jer me je vajar Dragan “Nostradamus” Aleksić ubedio da se sprema nešto gadno.

Inače, svako ko je album pročitao može ovde da me pita šta god hoće.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x