“Propovednik – Misija u Teksasu”: Dan kada je bog digao ruke!

0

Dobro je malo razmisliti o tome šta bi bilo kada bi naš tvorac, sam bog digao ruke od svoje tvorevine i otišao svojim putem…

propovednik stripblog

Prikaz stripa “Propovednik – Misija u Teksasu” Garta Enisa i Stiva Dilona u izdanju Belog puta

Bog je prema kreacionističkim teorijama, pre svega Hrišćanstvu, stvorio ljude i sve druge žive stvorove, odvojio vodu od kopna i dan od noći, a ljudima dao slobodu volje kako bi ih odvojio od sebe i dao im mogućnost da veruju ili ne veruju u njega i poštuju ili ne poštuju njegove zapovesti. Dajući ovoliku slobodu svojim kreaturama, bog je na sebe navukao jaram velike odgovornosti i svakako bi bilo veoma, veoma opasno kada bi okrenuo glavu od njih.

Pročitajte: Persepolis: Dnevnik jednog odrastanja okupiranog ratovima, revolucijama i prevratima…

Scenarista Gart Enis dobro poznat po serijalima o strip junacima Panišer, Džonu Konstantinu, Hitmenu i Stiv Dilon crtač koji je sa Gartom sarađivao na mnogim ostvarenjima, a ima bezbroj tabli DC-jevih i Marvelovih superjunaka u svom peru, zajedno sa koloristima Metom Holingsvortom i crtačem naslovnih strana Glenom Fabrijem stvorili su upravo priču, o jednom propovedniku koji je pošao u misiju potrage za bogom, koji je digao ruke od svega što je stvorio kako bi ga naterao da svojoj “pastvi kaže šta je napravio”.

propovednik stripblog

Serijal “Propovednik” govori o propovedniku Džesiju Kasteru koji je službovao daleko u zabačenom Teksasu i dan nakon što je svakom stanovniku malog mesta u lice, u lokalnoj kafani, rekao sve što zna i misli o njima, zapravo rekavši time istinu, sa neba je sišao Genezis, entitet proizašao iz ljubavi demonke i anđela, sa najvišim stepenom “svetlih” i “tamnih” moći i iz njega eksplodirao u punoj crkvi – punoj kao nikada do tada.

Od tog trenutka, on i entitet postaju jedno, a sa neba silazi i lovac koji ima zadatak da ukroti to biće. Nebesa se okreću i pokreću u potrazi za njim, a sa zemlje ga vrebaju serijske ubice, policija, FBI i ostale sile reda i nereda. Otac Kaster u pratnji savremenog vampira i svoje bivše devojke koja ga prati samo zato da bi saznala zašto ju je ostavio i postao sveštenik, u zabačenom mestu, u Teksasu kreće u svoju potragu za bogom, nakon što je od viših nebeskih bića dobio informaciju da je sam gospod napustio svoj tron i optišao negde, a niko ne zna gde. Njihova potraga je u napred osuđena na muke i stradanje i puno žrtava sa strane.

propovednik stripblog

Gart Enis zajedno sa Dilonovim realističnim crtežom i zagastim koloritom u kojem se prelamaju boje krvi i praskozornih zraka sunca preko lica i očiju likova u punom jeku radnje, dočaravaju nam teksaške noći i prenose užarenost vrelog, ispucalog asfalta i blagih dodira pustinjskog peska u ovoj akcionioj drami sa mnogo uobraziljskih elemenata.

“Propovednik – Misija u Teksasu” je prva u nizu, od devet integralnih knjiga objavljena u originalu u okviru Vertigo Comicsa 1996. godine iako su prve epizode krenule 1995. godine. Devet godina kasnije izdavačka kuća Beli put, obnavljač stripskog žara u ratovima i revolucijama razorenoj Srbiji u korektnom izdanju, američkog formata i mekog poveza u boji, sa neposrednim i jasno lokalizovanim prevodom Ratka R. Radunovića, objavljuje ovu knjigu.

propovednik stripblog

Propovednik je serijal koji je ušao stidljivo na strip scenu, ali je zavredeo veliku pažnju publike i održao se sve do poslednje knjige, do poslednjeg 66. broja. Serijal je dobio i TV seriju u režiji Sema Ketlinga, Ivena Goldberga i Seta Rodžena, a u glavnim ulogama su se našli Dominik Kuper kao otac Kaster, Džo Gilgan i Rut Nega.

Bog je dao otkaz, na Zemlju je došlo biće koje ima moći i boga i đavola, a jedan propovednik je zapravo malo za sve ono što se nedužnoj planeti desilo…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x