Znate li da Scarface ima svoj strip nastavak?

0

Na kraju filma Scarface, Toni Montana biva upucan sa nebrojeno mnogo metaka i nije bilo šanse da pomislite da on može to da preživi, zar ne? E pa varate se.

Znate li da Scarface ima svoj strip nastavak?

Godine 2007. strip autori Džon Lejman i Dejv Krosland udružili su se kako bi napravili strip nastavak filmskog klasika Scarface, reditelja Brajana de Palme, sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Strip se zove Scarface: Scarred For Life i izdat je od strane IDW.

Verovatno se pitate: „Kako može postojati nastavak Scarface-a? Toni Montana je mrtav. Ipak, scenarista Džon Lejman je želeo da nam pokaže da je u Toniju Montani preostala još neka iskra života, te on nekim čudom preživljava rokačinu sa kraja filma i budi se iz kome nakon osam meseci. Objašnjenje za ovo dolazi iz usta jednog od policajaca koji je bio prisutan kada se Toni probudio i ono glasi ovako: ,,Ne bi trebalo ni da budeš živ, Toni. Primio si ukupno devet metaka u grudi, a još tri u udove. Operisali su te više od osamnaest sati. Dva metka su ti došla na milimetar od srca, jedan ti je probio slezinu, drugi ti je odneo bubreg. Dva puta su te izgubili na operacionom stolu. Doktori su rekli da je čudo što si preživeo, da je tvoj sistem bio toliko napunjen kokainom da je zaboravio da je trebalo da umre.”

Pročitajte: “Smrt Vulverina” – Kad Logan ostane bez moći zaceljivanja…

Policajci ga žele u životu kako bi kako bi im pomogao da srede Sosu svedočenjem Sosa je njegov konkurent i čovek koji je poslao one sline ljude da ga ubiju. Ipak, njegovo pomaganje policiji ne prolazi tako glatko kao što su očekivali, a Toni veruje da može povratiti svoje krimi carstvo, i to radi na najnasilniji mogući način. On se obračunava sa Sosom, a pored svega je i njegova trofejna supruga Elvira sada udata za njegovog najvećeg neprijatelja.

Džon Lejman uistinu potpuno promašuje poentu samog Tonijevog lika i cele priče Brajana de Palme, te njegov strip nastavak više liči na grindhouse krvavu i nasilnu akciju kakvu bi verovatno režirao Robert Rodrigez. Njegov Toni Montana nije tragičan lik kakav je u filmu, već opaki antiheroj. U priči nema mnogo bilo čega drugog osim preteranog nasilja uz malo dobrog humora i par solidnih akcionih scena. 

Umetnost Dejva Kroslanda u stilu crtanog filma nije nimalo suptilna, te još manje čini da ovaj strip izgleda ozbiljno. Izrazi lica su često preuveličani, a pokreti likova prenaglašeni. 

U stripu Scarface: Scarred For Life ćete zasigurno videti svašta. Obogaljenog Tonija kako tera čoveka da pojede izmet, pregazi nekoliko ljudi kosilicom, ubije čoveka kesom, sakrije pištolj u pečenom prasetu… U principu, ovo nije strip koji sebe shvata ozbiljno, logika često izostaje i ne izgleda kao verodostojan nastavak. Neko bi možda pomislio da je sasipanje svih onih silnih metaka u Tonijevo telo imalo neki stepen konačnosti. Ipak, ovaj nastavak zasnovan je na suludoj ideji da je Toni zapravo preživeo. Poenta De Palminog filma je možda promašena, ali ovaj strip nije ništa manje zabavan zbog toga.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x