“Smrt Vulverina” – Kad Logan ostane bez moći zaceljivanja…

0

“Smrt Vulverina” je još jedna Marvelova vratolomija stvorena samo da privuče pažnju medija i poveća prodaju stripova na konto kontraverznog naslova.

“Smrt Vulverina” - Kad Logan ostane bez moći zaceljivanja...

Prikaz stripa “Smrt Vulverina” scenarista Čarlsa Soula i crtača Stiva Maknivena

“Smrt Vulverina” Čarsla Soula je mini serijal iz 2014. godine u kome je Marvel ubio najpoluparnijeg X-Mena i jednog od svojih najpopularnijih likova. Od samog starta je bilo jasno da Marvel već sprema neko novo epsko vaskrsnuće lika, te da je ovaj strip samo marketinški trik.

Pitate se kako Vulverin uopšte može da umre? Soul nije imao puno prostora da priču dovede do nekog efektnog finala, te se ovaj strip prostire na svega 4 broja. Logan je izgubio svoj faktor zaceljivanja i postao običan smrtnik. Sada su mu za petama razni kriminalci, negativci i mnogi plaćenici koji ga proganjaju i dolaze po njegovu glavu. Mnogi ga žele mrtvog, ali pojavljuju se plaćenici koji su dobili zadatak da ga uhvate živog. Logan će pokušati da sazna ko ih je poslao i zašto želi živog da ga zarobi.

Jedna od legitimnih kritika na račun strip junaka poput Vulverina je bila da njihove priče teško mogu doneti preterano uzbuđenje jer je u pitanju lik koji je praktično neuništiv, stoga nikada stvarno nije u nekoj velikoj opasnosti. Ali to više nije slučaj.

Pročitajte: “Vulverin protiv Hulka” – Sudbonosna bitka dve zveri

Soul u startu priči dodaje sjajan detalj. Ne samo da Vulverin nema svoj faktor zaceljivanja, nego mu Soul oduzima i kandže. Oduzima ih u smislu da svaki put kada ih Logan izbaci ruke mu krvare, a pošto ih koristi u borbi sa neprijateljima, one su prekrivene tuđom krvlju, stoga svaki put kada ih vrati u sebe rizikuje da dobije infekciju krvi. Tako da Logan mora da se bori sa svojim neprijateljima bez upotrebe kandži, goloruk, dok su mu za petama razne vrste plaćenika i ludaka.

U priču je uključeno mnogo likova i mesta iz Loganove prošlosti, gde Soul pokušava da nam dočara komplikovan životni put Logana, ali za ovu priču ništa od toga nema konkretnog značaja. Uz dosta akcije, strip dolazi do zaključka i finala koje je trebalo da bude epsko, ali to jednostavno nije. 

Priča se gradila sa atmosferom i očekivanjem da će Vulverin u finalu ovog stripa imati posla sa nečim/nekim velikim i značajnim, te da će njegova smrt odjeknuti. Ipak, način na koji je umro i beznačajni negativac koji je orkestrirao njegovo hvatanje, ne daju ništa upečatljivo, niti dirljivo u smrti jednog tako velikog lika kao što je Vulverin. 

Umetnost Stiva Maknivena je na nivou zadatka. On je crtač koji sjajno realizuje velike superherojske akcione scene, pa je zato bio pogodan izbor za ovakav naslov. Svaki njegov panel je jasan, čist i energičan. Makniven je učinio da makar vizuelno ovaj strip izgleda mnogo bolji nego što zaista jeste. 

Svi koji čitaju superherojske stripove znaju da je smrt superheroja kratkog veka i da će se kad tad vratiti. Svi koji ovo čitaju znaće da Vulverin neće dugo biti mrtav i da će se vratiti u nekom trenutku u bliskoj budućnosti. Možda zato Soul nije ni pokušao da učini da Vulverin dobije tragičan i efektan kraj, niti da bar na par momenata njegova smrt izgleda trajno…

“Smrt Vulverina” je za domaće tržište izdala izdavačka kuća Čarobna Knjiga 2021. godine, tvrdog koričenja i formata 158x240mm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x