Ardeni 1945. – Poslednji ratni poduhvati Džerija Drejka

0

U novoj svesci Zlatne serije nalazi se priča iz Mister Noove almanah edicije o poslednjim akcijama u Drugom svetskom ratu.

Veseli četvrtak je svoj ribut Zlatne serije doveo već do trideset i četvrtog broja i čini se da postoji potencijal za sticanje kultnog statusa u budućnosti. Iako je izbor Boneli priča koje se nađu u ZS ponekad jako čudan, ekipa Veseljaka uglavnom bira adekvatne priče za kolažnu ediciju. ardeni

U najnovijem broju ponovo je Mister No u žutom ramu i ponovo se vraćamo u njegove ratne dane i evropsku kampanju.

Priča, ipak, počinje u Americi. Džeri se oporavlja u bolnici posle ozbiljnog ranjavanja na frontu. U posetu mu dolazi verenica jednog poginulog ratnog druga i u njegovu čast Mister No će joj pričati o poslednjim danima svoje borbe protiv nacista.

Naš pilot priča kako je prekomandovan iz Italije koja se polako smirivala u leto 1944. na sever Evrope gde su borbe još uvek bile žestoke. Tamo je upoznao odred novajlija čiji je vodnik Itan Oven, čovek koji će Džeriju postati veliki prijatelj uprkos kratkom poznanstvu.

Itan ima veliku nesreću. Ne može da hoda u teškim vojničkim čizmama svoga oca, pukovnika Ovena i drugih slavnih predaka vojničke porodice. On bira svoj put sa koga pukovnik želi da ga skrene bacajući ga u vatru rata.

Mazijero piše jednu klasičnu antiratnu priču smeštenu u snegove Ardena na prelazu između dve poslednje ratne godine. Sjajno ističe Mister Noov buntovnički duh i na malom broju strana uspeva da ga uklopi u društvo guštera koji još nisu svesni prave prirode rata.

Pročitajte: Dnevnik po stripu – Kako proživljavam Alana Forda

Međutim, Itan je možda i glavni protagonista stripa Ardeni 1945. On je svestan neophodnosti borbe protiv nacizma, ali je i željan očeve ljubavi uprkos sopstvenoj upornosti da ne ide stazom vojne karijere. Jako je zanimljivo kroz radnju pratiti njegove unutrašnje sukobe, a scebarista ih je lepo naglasio upotrebljavajući jako malo mesta za objašnjavanje.

Ostali likovi koji prate Džerija i Itana nisu dobili toliko prostora, što je šteta jer se čini da bi veća priča mogla da pokrije simpatičnu družinu u celini.

Nema klasičnog negativca u ovom stripu, ali se može reći da pukovnik Oven preuzima lice rata i surovosti svojim odnosom prema sinu i kao krivac za uništenje jednog divnog, momenta koji prkosi besmislu rata.

Diso je svojim standardom doprineo osećaju klasike u ovom stripu. Zbog snežne atmosfere nije imao priliku da unese mnogo detalja, ali je odradio dobar posao u kadruranju i prenošenju Mazijerovih reči u crtež.

Korica B, koja podiže kvalitet cele edicije na jedan viši nivo, ovog puta je delo Mijata Mijatovića koji je sjajno preneo atmosferu iz stripa na naslovnu stranu.

Kao što smo i navikli, postoji još jedan naslov u Zlatnoj seriji. Drugi deo sveske pripada pustolovinama Sudije Bina i njegovih prijatelja.

U broju 35 ćemo ponovo zaviriti u tajne baze Drugde, a vodič će nam biti Mark Tven, a naslovnica je delo čuvenog Zorana Janjetova.

Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x