Crni Štrumpf: Kako su Štrumpfovi samostalno stupili na scenu?

0

Kao što već dobro znamo, Štrumpfove je stvorio belgijski strip autor Pjer “Peyo” Kaliford 1958. godine.

Iako su se prvi put pojavili u stripu “Flauta sa šest rupa” koji govori o avanturama Jovana i Cvrleta, nedugo nakon toga, malo izgledom drugačije dizajnirani, dobili su i svoju prvu, zasebnu epizodu.

U prvoj epizodi “Crni Štrumpf” Peyo je majstorski, ali sa druge strane i rutinski uveo čitaoca u priču najvažnijim činjenicama. Štrumpfovsko selo se nalazi daleko, veoma daleko i malo je ljudi koji su ga pronašli. Oko sela se nalazi severno put za Gaz, vodopad, bara i pećine, zapadno je polje salasaparile i izvor, istočno je šumska staza i Štrumpfovska reka, a južno jezero, brana i močvara.

Štrumpfovi su mali stvorovi, plave boje kože koji koriste svoj štrumpfovski jezik. Često ubacuju “štrumpf” u rečenice kao prefiks ili sufiks.

Štrumpfove nismo upoznali u prvoj epizodi po imenima, niti po njihovoj naravi ili profesiji kojom se bave, nijednog osim Velikog Štrumpfa. Jedan trapavi, lenji i mrzovolnji štrumpf je iznervirao svojim gotovanstvom Velikog Štrumpfa i on ga je poslao u šumu po jednu granu, ali na svu nesreću njega je gricnula za repić Bzzz-Muva i koža mu je promenila boju iz plave u crnu. Nakon toga on je umesto normalnog govora počeo pričati “GANP”, “GANP”, “GANP”.

Pročitajte:Vulverin protiv Hulka” – Sudbonosna bitka dve zveri

Štrumpf je postao mrzovoljan i neprijatan, a virus koji mu je muva ubrizgala ga je terao na to da ga prenosi ugrizom na ostale štrumpfove u selu. U jednom momentu imali su petnaestoricu zaraženih, a u drugom je samo Veliki Štrumpf ostao zdrav i živ. Međutim, svojim istraživanjem Bzzz-Muve Veliki Štrumpf je otkrio da virus leči polen cveta tuberoze i tako je uspeo da spase celo selo.

Naravno, nije to baš sve išlo najlakše, ali jedna mala nezgodacija je dovela do toga da se svi seljani oporave i na kraju dana organizuju svoju žurku i svirku koja će u epizodama koje dolaze postati tradicionalna.

Ova epizoda je originalno objavljena u magazinu Spiru, ali je kasnije izdavač Dupuis preuzeo objavljivanje priča o Štrumpfovima.

Na jedan efektan i efikasan, ali veoma zanimljiv način, majstorski, sa oštrim, ali smernim kolorom i pregršt scena kako to i radi stara francusko-belgijska škola smenjujući scene kao na filmskoj traci, tako da i najmanji pokret morao da se vidi, Peyo je otvorio vrata Štrumpfovima za svetsku scenu i popularnost koja ih je stigla kako u stripovima, tako i u animiranim filmovma, video igricama i akcionim figuricama.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x