Ko je brži: Fleš ili Supermen?

0

Debata o tome da li je brži Supermen ili Fleš je zapravo poprilično stara.

Supermen i Fleš su se utrkivali u nekoliko navrata tokom svog stripovskog postojanja. Nekad je to obično prijateljsko nadmetanje, a nekada usred neke važne borbe, ali kako bilo, to je trka koju je uvek zanimljivo videti. brži

Njihova prva trka dogodila se daleke 1967. godine, kada je Beri Alen organizovao dobrotvornu trku oko sveta protiv Supermena, po nalogu Ujedinjenih nacija. Bio je to zaista epohalni događaj kao što je prikazano u priči „Supermenova trka sa Flešom!“, objavljenoj u Supermen #199. Uprkos svom uzbuđenju, trka je završena nerešeno, pošto su i Supermen i Fleš stigli na cilj u istom trenutku.

Iste godine, Bari i Klark su se ponovo utrkivali, ovog puta kroz Mlečni put. Ulozi su bili veći jer su dva vanzemaljaca (za koje se kasnije ispostavilo da su bila dva prerušena zlikovca) pretila da unište Central Siti (Flešov rodni grad) i Metropolis (Supermenov rodni grad) u slučaju da odbiju da se trkaju, istovremeno držeći ostatak Lige Pravde kao taoce. Objavljena u Flash #175, priča „Trka do kraja univerzuma!“ prikazuje trku koja se ponovo završava nerešeno, uprkos činjenici da je Betmen proglasio Supermena za pobednika, dok je ostatak Lige pravde video Berija kako prvi prolazi kroz cilj.

Supermen i Fleš su se trkali još nekoliko puta, sa tim da se Supermen nije svaki put trkao sa Berijem Alenom, već i sa drugim verzijama Fleša. Neke od tih trka su bile jako važne, a neke su se dogodile iz zabave. Ispod je rezultat stripovskih trka Fleša i Supermena.

Pročitajte: Kako je izgledao prvi susret Betmena i Supermena

  • Superman #199 (1967) – Lokacija: Svet, rezultat: nerešeno
  • Flash #175 (1967) – Lokacija: Mlečni put, rezultat: nerešeno
  • World’s Finest #198-199 (1970) – Lokacija: Dve galaksije, rezultat: Fleš (Beri Alen) pobeđuje
  • DC Comics Presents #1–2 (1978) – Lokacija: Trka kroz vreme, rezultat: nerešeno
  • Adventures of Superman #463 (1990) – Lokacija: Svet, rezultat: Fleš (Voli Vest) pobeđuje
  • DC First: Flash/Superman (2002) – Lokacija: USA, rezultat: Fleš (Voli Vest) pobeđuje
  • The Flash #209 (2004) – Lokacija: Svet, rezultat: Fleš (Voli Vest) pobeđuje
  • Flash Rebirth #3 (2009) – Lokacija: Central City-Metropolis, rezultat: Fleš (Beri Alen) pobeđuje
  • Superman #709 (2011) – Lokacija: Metropolis, rezultat: Supermen pobeđuje

Još jedna zanimljivost vezana za ovu temu dogodila se u stripu The Flash #49 iz 2018 godine. Scenaristi su još jednom dali direktan odgovor na pitanje ko je brži: Supermen ili Fleš. Beri Alen juri Volija Vesta takvom brzinom da njihovi udarni talasi kroz Silu brzine da počinju da utiču na druge aspekte stvarnosti. Liga Pravde i Titani pokušvaju da ih zaustave. 

To dovodi do toga da Supermen leti jureći oba Fleša kako bi otkrio šta ih je toliko uzburkalo da se kreću toliko brzo. U jednom momentu Supermen se vraća kod svojih saveznika ostavši bez daha i mora da predahne na par sekundi pre nego što ponovo progovori. Kada je došao do reči, Supermen je rekao da nije bio dovoljno brz da sustigne oba Fleša niti da im se uopšte približi dovoljno kako bi dopreo do njih.

Dakle, na osnovu onoga što su nas stripovi naučili, Fleš je brži od Supermena. Supermen može jedino da se zadovolji činjenicom da je jedini superheroj koji uopšte može da izazove Fleša i bude mu dostojan protivnik.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x