Tamburiks: Seoski bard vezanih usta!

0

Njegova kuća je zapravo najviša tačka u nepokornom galskom selu, koje jedino odoleva napadima moćnih Rimljana i ostaje godinama oaza slobode i trn u oku rimskom imperatoru Gaju Juliju Cezaru.

tamburiks stripblog

On živi u kući na drvetu, usred sela, a može se reći da nije baš omiljeni lik u selu, ili na drugi način, da je omiljeni ali za maltretiranje. 

Pročitajte: Somoviks: Samo malo nervozan prodavac ribe…

Tamburiks, kako ga znamo u prevodu Đorđa Dimitrijevića, odnosno Cacofonix ili Assurancetourix, ili kako je kome bilo zgodno načiniti njegovo ime od omiljenog instrumenta naroda na čiji se jezik prevodi strip o Asteriksu, jeste seoski pesnik i umetnik. On svira harfu i peva o galskim podvizima. Međutim, kako nijedan umetnik nije voljen u “varvarskom” mestu, tako ne može da se kaže da neko gotivi Tamburiksa u selu, obično njegovu muziku ismevaju, zapušavajući mu usta, lomeći harfu ili vezujući za drvo na kojem mu je sagrađena kuća.

Može se reći da je njemu glava u oblacima, ali kako svako vreme ima svog pesnika koji u stihovima prenosi istoriju i svedoči o prošlim događajima tako su Rene Gosini i Albert Uderzo još 1959. godine u prvoh epizodi serijala “Asteriks: Galski junak”, stvorili ovog barda i podarili ga neustrašivom narodu. 

tamburiks stripblog

Bard uglavnom ne učestvuje u borbama, on je nežna duša, ali ima dara u rasterivanju neprijatelja, rimskih vojnika, na neki svoj, “sofisticiran” način.

Bard Tamburiks je stalan član Asteriksovih epizoda i ne propušta nijednu, ali je redovan učesnik i animiranih i igranih filmova, a bez njega se ne može ni na Olimpijadu.

Tamburiks je pisao ode i o svojim seljanima pojedinačno, a najpoznatija je ona o Automatiksu, dok njegovu poeziju najviše mrzi Garoviks, Obeliksov pas. Predstavljen je sa velikim plavim brkovima i dugom plavom kosom (iako je u epizodi gde su posetili Britaniju pogrešno bila ofarbana u crveno), obučen u kariranu tuniku, sa karakterističnim pantalonama i cipelama za Gale i crvenim plaštom. Iako se bavi isključivo muzikom, u animiranom filmu “Asterix: The Mansions of the Gods” iz 2014. godine bavio se prodavanjem ribe. 

Nažalost, kako je serijal odmicao, a nakon Gosinijeve smrti 1977. godine, iako redovan lik u serijalu, Tamburiksu vreme i količina pojavljivanja opada, a on je sve manje smešan lik, sa sve manje komičnih situacija osim onih standardnih na kraju serijala ili negde u sredini dok pokušava nešto reći ili zapevati.

Dok ovo pišemo, a pala je već i noć verujemo da se Tamburiksu za seoskim okruglim stolom, smeši vezivanje usta kako ne bi uznemiravao seljane dok jedu svoju veprovinu…

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x